Nászrepülés, fészeképítés, madárdal a Csanádi pusztákon

A ragadozó- és énekesmadaraink is érzik a tavaszt, készülnek a párzásra.
Garai Szakács László

2023. március 08. 17:13

Nászrepülés, fészeképítés,
madárdal a Csanádi pusztákon

Az egerészölyvek már foglalják azokat a facsoportokat, ahol fészket raknak majd. Látványos zuhanórepüléseket bemutatva jelzik fajtársaiknak, hogy melyik területet foglalták el. A párok látványos nászrepüléseket is bemutatnak: a kiszemelt facsoport fölött együtt keringenek a magasban, majd szárnyaikat behúzva zuhannak lefelé, hogy aztán a fák fölé érve hirtelen újra felemelkedjenek.

 

A kerecsensólymok közül tavaly két pár költött a Csanádi pusztákon. Közülük az egyik már a költőhelyen van, és gondosan elüldözték fészkük környékéről a betolakodni készülő más ragadozómadarakat. Lassan megkezdődik a párzás időszaka is. Az ismert parlagi saspárok szintén fészeképítésbe kezdtek. Vannak, amik tavalyi fészküket csinosítgatják, mások javában építik az újat.

 

A sordélyok sem véletlenül énekelnek (fotók: Balla Tihamér)

 

A partimadarak közül a bíbicek is megélénkültek. Néhányan már párba álltak, és jellegzetes, sípoló, vékony hangokat hallatva nászrepüléseket mutatnak be. Széles fekete szárnyaik igen látványosak, amikor a párok együtt repülnek, forognak a levegőben. Mivel az esőzéseknek köszönhetően most sok vízfelület van a területen, ezért nyári ludakkal is lehet találkozni: február végén elkezdtek nászolni, a párok együtt mozognak.

 

A kistestű énekesmadarak közül a sordélyok már hangosan énekelnek. A hímek egy magas fa, vagy pusztai bokor csúcsára kiülve, énekszóval hirdetik, hogy területet foglaltak. A búbospacsirták hangja szintén gyakran hallható a Csanádi pusztákon.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind