Naruhito császár megnyitotta a tokiói olimpiai játékokat, a teniszező, Oszaka Naomi gyújtotta meg az olimpiai lángot

Hivatalosan megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban: a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.

2021. július 23. 17:52

A négyévente megrendezett, de a pandémia miatt most öt esztendő után sorra kerülő sporteseményt Naruhito császár a hagyományos mondattal indította útjára, amikor az ünnepségen bejelentette: „A tokiói olimpiát megnyitom”.

A japán fővárosban 1964 után másodszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. A szigetországban 1972-ben Szapporó és 1998-ban Nagano volt a téli játékok házigazdája.

A tokiói ötkarikás játékok lángját a teniszező Oszaka Naomi gyújtotta meg az Olimpiai Stadionban, ahol augusztus 8-ig, a záróünnepség végéig lobog majd.

A ceremónia egyik nagy kérdése volt, hogy ki kapja a megnyitó talán legfontosabb feladatát, a lánggyújtó szerepét. Végül a szervezők választása a kétszeres Australian Open- és kétszeres US Open-győztes játékosra esett.

A lángot egy-egy olimpiai bajnok női birkózó és férfi cselgáncsozó hozta a stadionba, majd három korábbi baseball-játékosnak adta át, utána egy-egy orvos és ápoló vitte egy paralimpikonhoz, majd hat gyermek következett, akiktől aztán a 23 éves Oszaka megkapta a Fudzsit szimbolizáló kandeláber előtt.