Naponta tíz amputáció Magyarországon a cukorbetegség miatt: diabetológusok konferenciája Szegeden

Hazánkban 750 ezer cukorbeteg mellett nagyjából ugyanekkora lehet azok száma, aki szintén cukorbetegek, de ezt még nem ismerték fel náluk. Ezek a számok is alátámasztják: bőven lesz témája a ma kezdődő szegedi diabetes konferenciának.
Bod Péter

2022. szeptember 08. 14:04

Naponta tíz amputáció Magyarországon a cukorbetegség miatt: diabetológusok konferenciája Szegeden

Nagy előrelépésnek tartja most kezdődő konferenciát Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, ami a világjárvány után második ilyen szakmai rendezvény, és amely jó lehetőséget teremt a COVID-tapasztalatok feldolgozására a cukorbetegséggel foglalkozó orvosok és szakdolgozók számára.

 

A Magyar Diabetes Társaság XXX. Kongresszusa nyílt meg csütörtökön Szegeden az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában (TIK). A négynapos konferenciára közel 1200 vendég érkezett, orvosok mellett szakdolgozók is. 

 

Az ország második legnagyobb orvosszakmai társasága 2014 és 2018 után harmadik alkalommal tartja éves konferenciáját Szegeden – mondta el dr. Lengyel Csaba, a Magyar Diabetes Társaság elnökhelyettese, az SZTE professzora.

 

Magyarországon naponta tíz amputációt végeznek el cukorbetegséggel összefüggésben. Ez nagyon magas szám, évek óta nem változik, de ezen minél előbb javítani kell – fogalmazott lényegre törően dr. Wittmann István, Magyar Diabetes Társaság elnöke.

 

 

Mint kiderült Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről is érkeztek vendégek a konferenciára, és ennek kapcsán dr. Wittmann István úgy fogalmazott: a társaság egyik vállalása éppen a szomszédos országok egészségügyi dolgozóinak bekapcsolása volt a szervezet munkájába.

A négynapos, több szekcióban zajló konferencián összesen több mint száz előadás hangzik el, és az ezekből származó új ismeretek gyorsan beépülnek a napi orvosi gyakorlatba, mert hangsúlyosan gyakorlati konferencia a szegedi. 

 

A cukorbetegséggel kapcsolatos gyógyító és kutatómunkát interdiszciplinárisnak nevezte Lengyel Csaba, és egyben jelezte, hogy az orvostudomány kutatási területei a huszadik században, annak is a második felében alakultak ki, és ezek a keretek ma már aligha tarthatóak.

 

A sajtótájékoztatón rész vett Várkonyi Tamás, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára, szegedi professzor is, amelyen elhangzott, hogy szédületes fejlődésen megy keresztül a diabetológia, az ezzel kapcsolatos ismeretanyag óriási ütemben nő – hangzott el.

 

 

A Magyar Diabetes Társaság vezetői a konferencia előtti sajtótájékoztatón a legjobban szervezett hazai orvosszakmai szervezetnek nevezték az általuk irányított, amely egyebek mellett 223 akkreditált cukorbetegséggel foglalkozó szakellátóhely segít szakmailag és pályázati lehetőségekkel. 

 

Várkonyi Tamással, a Magyar Diabetes Társaság főtitkárával, szegedi professzorral készült interjút hamarosan olvashatják.