Napokon belül több száz benzinkút kifogyhat az üzemanyagból

A kieső üzemanyag-mennyiséget importból sem lehet fedezni, mert az ársapka miatt leállt a behozatal. A Mol azt ígéri hetente felülvizsgálják a döntéseiket.
Kékes Viktória

2022. november 28. 07:55

Napokon belül több száz benzinkút kifogyhat az üzemanyagból

Múlt hét hétfő óta nem szállít üzemanyagot a Mol azoknak a kis kutaknak, amikkel még tavasszal, a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az rtl.hu-nak azt mondta: mivel az érintett cégek egy része több kutat is üzemeltet, az ellátási gondokkal küszködő töltőállomások száma az 500-at is elérheti. Szerinte nagyrészt vidéken működő, családi tulajdonban lévő vállalkozásokról van szó: 

 

„A kollégák folyamatosan küldik a helyzetjelentéseket. 150 településen vannak gondok az ellátással”.

 

Egri arra figyelmeztet: ezek a kis kutak kiszáradnak, mert nem állnak rendelkezésre készletek. Szerinte több benzinkúton már elfogyott az üzemanyag.

 

„Többen jelezték, be kellett zárniuk, mert elfogyott a benzin, elfogyott a gázolaj, vagy mindkettő. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy egy kútnak 3-4 napi készlete van, ezért is korlátozták korábban a kis kutak a kiadható mennyiséget”.

 

A szakember úgy látja, az üzemanyagra bevezetett hatósági ár ellehetetleníti ezeket a vállalkozásokat.

 

„Ezek olyan vállalkozások, amik megálltak a saját lábukon, soha semmilyen állami támogatásban nem kellett őket részesíteni, folyamatosan versenyben tudtak maradni a nagy társaságokkal szemben is. A megélhetésüket vették el egy éve”.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a bajba jutott vállalkozásoknak ígért állami támogatás is késik.

 

„Beígérték a harmadik negyedévre, ott is vannak még elmaradások, a negyedik negyedévi támogatásról pedig információnk sincs. Ezért is fordultunk a miniszterelnökhöz, megoldást várunk tőle”.

 

A Mol továbbra is az ellátásbiztonság fenntartásával indokolja a lépést. Bacsa György, az olajtársaság ügyvezető igazgatója az Inforádiónak azt mondta, 

 

„Azért függesztettük fel határozatlan ideig a viszonteladó partnereink egy részének kiszolgálását, hogy optimalizáljuk a készleteinket, és az ország minden pontjára tudjunk üzemanyagot szállítani”.

 

Bacsa szerint az intézkedés mintegy 220–240 benzinkutat érint és csak ideiglenes:

 

„Folyamatosan elemezzük a helyzetet, és hetente felülvizsgáljuk az intézkedéseinket” - ígéri.

 

A Porfolio elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a kieső üzemanyag-mennyiséget importból sem lehet fedezni, mert az ársapka miatt leállt a behozatal.Mohos Kristóf szerint

 

„A mostani magyar üzemanyagárak mellett nem szállítanak ide, ahogy Hernádi Zsolt Mol-elnök fogalmazott, leállt az import, és ezért ezt nem olyan egyszerű megoldani”.

Szegedet is érinti az üzemanyaghiány: tegnap délután írtuk meg, hogyMolnál a Makkosházi körúton nincs sem benzin sem gázolaj, a Csongrádi sugárúton prémium benzin még éppen, hogy volt. Az Etelka soron az OMV-nél is elfogyott minden, elvileg ma kapnak utánpótlást.

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind