Napfény Expresszen érkeznek Duda Éva táncosai

Két táncprodukciót is elhoz Szegedre hétfőn a Duda Éva Társulat. Egy este mutatják a Kisszínházban a Mesh és a Labirintus című táncszínházi produkciót a MASZK Egyesület szervezésében.

2018. október 25. 11:28

Napfény Expresszen érkeznek Duda Éva táncosai

A Napfény Expressz a szegedieknek a gyors kapcsolatot jelentette a fővárossal. Azok a táncművészek, akik anno a táncvilág központjába igyekeztek, ezzel a vonattal jutottak el leggyorsabban. A MASZK Egyesület 2016-ban indította el sorozatát, amelyben olyan táncosokat hívnak haza Szegedre, akik saját produkcióikkal vagy társulataikkal elismerést szereztek maguknak, így öregbítve városunk hírnevét is.

Október 29-én, hétfőn este 7 órától a szegedi születésű Duda Éva Imre Zoltán- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, rendező társulata lesz a vendég.

Az est első részében, a Mesh című produkcióban öt táncos hangolódik a térben egymásba épülő rendszerekként illeszkedve és összeolvadva, mint a folytonos együttműködésben és kapcsolódásban áramló, utat kereső részecskék. A fegyelmezett, kiszámított utazás a figyelmünket a tér- és időérzékelésre irányítja, az itt és most megtapasztalására hív.

A Mesh alkotópárosa, a spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába tartozó alkotók, munkáikat letisztult, intellektuális és egyben elegáns fogalmazásmód jellemzi. Guy a színházon keresztül érkezett a tánc világába, színészként, rendezőként kezdett dolgozni, majd 2009-tól lett Maria Campos koreográfus társalkotója. Munkáit bemutatták többek között Libanonban, Spanyolországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Dél-Koreában.

A Labirintus című előadás az est második részében a japán művészet hangulatát idézi.

Rengeteg akadállyal küzdünk meg nap mint nap, belső és külső korlátokkal egyaránt. Életünk szinte minden napját szokásaink, függéseink, szenvedélyeink befolyásolják, meghatározzák döntéseink és kapcsolataink alakulását.

Az előadás speciális vizuális elemei, kellékei hol hídként kötik össze a szereplőket, hol hátráltatják mozgásukat és szabadságukat, időnként pedig fenyegető fegyverként jelennek meg.

A geometrikus formák, valamint a díszlet és a jelmez szabályos kontrasztjai egyaránt a korlátokat szimbolizálva, különleges, expresszív látványvilágot kölcsönöznek az előadásnak, amely a 2010-es OverDose című produkció felújított változata.

Fotó: Dömölky Dániel