Naperőmű a napfény városában: Nagy Sándor a Témában

A Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Balogh Judit vendége Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester volt, aki többek között az első szegedi naperőmű elkészültéről beszélt, de szóba került az is, hogy Szeged közvetlen uniós forrásokhoz jutott.
Miszlai Dorina

2023. március 23. 20:33

Naperőmű a napfény városában: Nagy
Sándor a Témában

Szeged nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a város minél zöldebb legyen. Ennek egyik lépéseként az MVM-mel együttműködve elkészült a sándorfalvi útnál a közel negyvenöt ezer napelemet tartalmazó napelempark, ami 27 ezer 300 tonnával fogja csökkenteni a város szén-dioxid-kibocsátását. A második ilyen parkot a tervek szerint májusban fogják átadni. Nagy szerint ez egy kiforrott technológia, ezért lehet viszonylag gyorsan telepíteni ezeket az elemeket, illetve a kivitelező cég és az MVM már kitaposott úton haladt a napelempark telepítésénél, az önkormányzat pedig igyekezte támogatni ezt a folyamatot azzal, hogy rövid időn belül módosította a szükséges építési szabályzatot, hogy a park megvalósulhasson. Ennek a beruházásnak köszönhetően egyre kevesebb gázt fogunk elégetni a távfűtésben, hiszen Szegeden a geotermikus energia használata is jelentős lesz a közeljövőben, illetve a városvezetés nagy hangsúlyt fektet az elektromos közlekedés fejlesztésére is. A kevesebb gázkibocsátástól a levegő minőségének javulását várhatnánk, de ez nem csak attól függ, hogy a városban mi történik. A környező településeken az egymást érő válságok miatt sokaknak nem marad pénze tűzifára, ezért bármit elégetnek, amit találnak, ami rendkívül levegőszennyező. Ezért az önkormányzat olyan kampányt indított, amelyben elmagyarázzák az embereknek, hogy mit szabad és mit nem szabad elégetni, hiszen a fával tüzelők negyven százaléka csak amiatt szennyezi a környezetét, mert nem tudja, hogy ezzel mennyit árt. Ugyanakkor Szeged vezetése tűzifaprogramot is indított, ahol a tél elején tűzifát biztosítottak a legrászorulóbb családoknak.

 

 

Ezen túl Nagy Sándor beszámolt arról is, hogy közvetlen uniós forrást nyert a város, amit a hősziget-hatás kezelésére és a zöld övezetek kialakítására fordítanak. A nyári forróságok alatt akár öt Celsius fokkal is melegebb lehet a városban, ami a betonrengetegnek köszönhető. Emiatt az alpolgármester fontosnak tartja a füvesítést, amelyet egyrészt az önkormányzat valósít meg, másrészt igyekeznek ösztönözni az embereket, hogy ők is minél több zöld területet alakítsanak ki maguk körül, mert egyrészt jobb lesz a közérzetük, ha nem egy betondzsungelben élnek. Másrészt csökkenti a klimatizálás költségeit, harmadrészt pedig a nagy meleg hatására az arra hajlamosaknál betegségek jelenhetnek meg, illetve megugrik a halálozások száma is egy-egy hőhullám esetén, így az egészség védelme szempontjából is fontos a városzöldítő és hősziget csökkentő beavatkozások végzése.

 

A beszélgetés utolsó témája Szeged lakosságának csökkenése volt. Jelenleg nemcsak Szegeden, hanem országosan az a tendencia, hogy az emberek a városokból az agglomerációba költöznek ki, így a városkörnyéki, kis települések lakossága növekszik évről évre. Nagy Sándor szerint ez a vándorlás egy teljesen természetes folyamat, hiszen az agglomerációban olcsóbbak az ingatlanok, de eljön majd egy olyan hullám, amikor inkább visszaköltöznek az emberek a városba.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!