Napelemszövetség: Hazudik a kormány

Gulyás Gergely szombaton jelentette be, hogy a jelenlegi feltételekkel október 31-ig lehet beadni a telepítési igényeket, utána – a hivatalos indoklás szerint – a hálózat túlterheltsége miatt megszűnik a betáplálás lehetősége. A szakmai szövetség szerint a kormány érvelése egyszerűen nem igaz.
Kékes Viktória

2022. október 24. 09:30

Napelemszövetség: Hazudik a kormány

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón azzal magyarázta a napelemezés kinyírását, hogy

 

„Senki senkinek nem akar rosszat, de a helyzet ma úgy néz ki, hogy van 3000 megawatt napenergia, ami már működőképes. 2025-ig több mint 5000 megawatt előregyezés van. Ez most naponta nő, ezért nem visel el többet a rendszer”.

 

A Napelemszövetség szerint ez hazugság. A szakmai szervezet még aznap közleményben reagált bejelentésre. Ebben azt írták, a változtatás tovább fokozza az ország lemaradsát a napelemes piacon, miközben már most is az utolsó helyen állunk a villamosenergia-termelésben az Európai Unióban. Közben mintegy negyven százalék a villamosenergia importunk, amit áradásul brutális áron szerzünk be.

 

„Ez rövidlátó és szakmai alapokat háttérbe szorító energiapolitika”.

 

A szövetség szerint a kormány döntése miatt fél éven belül be fog zárni többszáz vállalkozás és többezer ember veszíti el munkahelyét a napelemes szektorban is. 

 

„Mindezt azért, mert ezekkel a döntésekkel nem azon dolgoznak, amit a szakma javasol, hogy mielőbb engedjünk teret a megújulóknak, és fejlesszük a hálózatot, amely egyébként sokkal kisebb költség lenne, mint amit most a rezsitámogatásokra kifizetünk, mi adófizetők”.

 

A szövetség elnöke az RTL Híradónak elmondta, hogy tízezer napelemes háztartási naperőműből 2,4 százalék volt az elutasítási arány hálózati problémák miatt. 

 

Vagyis egész egyszerűen nem igaz, hogy a rendszer túlterhelt lenne. 

 

Kiss Ernő szerint a kormány lényegében eltörli a jelenlegi napelemes piacot, ezért tüntetést szerveznek az iparáguk megmentése érdekében. 

 

A kormány egyébként korábban azt ígérte, ha megkapja az uniótól a helyreállítási alap hitel részét, akkor azt a villamos távvezeték rendszer kapacitásának bővítésére használják fel.