Napelemek a távhőszolgáltatásban

Hatszáz napelemet telepített tíz hőközpont tetejére a Szetáv. Ezzel kevesebb elektromos energiát használ majd az önkormányzati cég. A 80 millió forintos beruházást saját erőből gazdálkodta ki a társaság. Nem ez az első környezetbarát projekt a Szetávnál, amely három éven belül a gázfogyasztása egyharmadát termálvízzel váltja ki.
Napelemek a távhőszolgáltatásban

A Szegedi Távfűtő Kft.-nél felhasznált elektromos energia egy részét mostantól napelemek segítségével állítja elő a cég. Összesen tíz távfűtőmű tetejére telepítettek ilyen rendszert. A fejlesztéssel kiváltják a teljes energiaigényük 3-4 százalékát, és csökken a cég károsanyag-kibocsátása is. Számításaik szerint a mintegy 80 millió forintos beruházás körülbelül tíz év alatt térül meg.

– Százszázalékban önerőből valósítottuk meg a környezetbarát beruházást, amire 80 millió forintot kellett kigazdálkodnunk – mondta Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezető igazgatója a Szeged TV-nek. – 580-600 napelemet helyeztünk el a távfűtőművek tetején, összesen 200 ezer kW/órát termel a napelempark.

A Szetáv környezetbarát beruházásainak része, hogy az elégetett gáz egy részét termálvízzel váltaná ki. Egy uniós pályázat segítségével 10 milliárd forintot nyert a cég az elavult távfűtőrendszer korszerűsítésére. Jelenleg is pályáznak újabb geotermikus rendszerek kialakítására.

– Ettől azt várjuk, hogy összesen kilenc nagy geotermikus rendszer termel majd a távhőre, ezzel a fosszilis energiaigény mintegy harmincöt százalékát tudja kiváltani a geotermika. Büszkén szoktam mondani, ha minden jól megy, Reykjavík után Európa második legnagyobb geotermikus távhője lesz a szegedi három-négy év múlva – mondta Kóbor Balázs.

A városi cég vezetője hangsúlyozta, sem a használatimelegvíz-hálózatban, sem a fűtésben nem kering majd termálvíz. Hőcserélőkön keresztül annak kizárólag a hőenergiáját hasznosítják. Ezzel nemcsak a cég működése, de a város levegője is javulhat.

Tovább olvasom