Nandu csibék és alpaka csikó született a Vadasparkban

Újabb látványosságokkal, hét nandu csibével és egy alpaka csikóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark. A kicsikkel a dél-amerikai kifutóban találkozhatnak a látogatók.
Vass Imre

2022. július 16. 12:16

Nandu csibék
és alpaka csikó született a Vadasparkban

A Vadasparkban jelenleg látható nanducsapatot tavaly foglalták le a hatóságok Békés megyében, azután fogadta be őket az állatkert. Azt, hogy jól érzik magukat óriási, természetes élőhelyüket idéző kifutójukban, a sikeres költésük is jelzi. Bár több tojást raktak, és még várható is kelés, hét nanducsibét már fel is fedeztek a madarak gondozói.

 

A nanduk Dél-Amerika futómadarai, a strucc távoli rokonai. A három fajukból a Vadasparkban a közönséges nandu és a ritka Darwin-nandu is látható. Most az előbbi fajnál születtek a csibék. 

 

A nanduknál szokás, hogy a kakas több nősténynek is udvarol, miközben egy nagy fészket épít, amelyben a tojók által rá bízott tojásokat ki is költi. A kakasok hevesen védik a csibéiket, minden vélt és valós fenyegetés ellen határozottan fellépnek. Erős lábaik miatt nem is nagyon érdemes ilyenkor ragadozónak szembeszállnia velük.

 

 

Az alpakák családi rendszere a patások körében megszokottnak felel meg, így jóval egyszerűbb, mint a nanduké. A kifejlett csődör egy kancákból és utódaikból álló csapatot vezet, amelyben a nőstények többnyire évente hoznak világra 1-1 csikót. Az alpaka háziasított faj, értékes szőréért tartják, amely utal ősére is, a világ legértékesebb szőrével rendelkező állatára, a vikunyára is.

 

A többi teveféléhez hasonlóan ő is látható a Vadasparkban. A legifjabb alpaka csikó, ahogy ez egy tevefélétől elvárható, pár órásan már állt, és követte anyját. A gondozóik eközben meg is vizsgálták, eszerint hím alpakacsikóval bővült a csapat. A nandukat és alpakákat egyaránt megleshetik a látogatók, ha belevágnak a dél-amerikai körútba. Érdemes!

 

Címlapon

mutasd mind