Nálunk a legdrágább a benzin a környező országok közül

A gázolaj „csak” a második.
Kékes Viktória

2022. december 20. 09:51

Nálunk a legdrágább a benzin a környező országok közül

A 480 forintos üzemanyagár-korlát váratlan, december 6-i eltörlését követő héten a hazai üzemanyagárak a térségi középmezőnyből rögtön az élre ugrottak – számolta ki a Népszava a Cargopedia.hu szállítmányozó oldal december 12-ével frissített adatbázisából.

 

Eszerint most Magyarország és a környező hét állam rangsorában az átlag 627 forintos hazai benzinár számít a legmagasabbnak. 

(forrás: Népszava)

Minket az „örök elsők”, Szlovákia és Ausztria követnek. A legolcsóbbnak 539 forinttal Ukrajna számít, de most nagyon közel áll hozzá a román és a szlovén tarifa is.

 

A 691 forintos hazai gázolaj a térségben a második legdrágább. Ennél csak a szerbek 712 forintos átlaga számít magasabbnak. Utánunk következnek az osztrákok, a legolcsóbbak itt is az ukránok 574 forinttal, akiket a szlovének és a románok követnek.

 

Szakértők a Népszavának a helyzet hirtelen romlását elsősorban az ársapka eltörlésének áttételes hatásával, mégpedig a forintárfolyam javulásával magyarázták. Eszerint a hazai fizetőeszköz erősödésével a külföldi kutak viszonylag olcsóbbakká válnak. A másik hatás, hogy ugyan az üzemanyag-importőrök lassan újra megjelennek a hazai piacon, a környező finomítóknál az évből hátra lévő néhány hétre valószínűleg nem a legkedvezőbb feltételekkel jutottak áruhoz. A jövő évre ugyanakkor remélhetőleg kedvezőbb árú szerződéseket köthetnek.

Címlapon

mutasd mind