Nagyszabású Sisi-kiállítással nyitja majd újra kapuit a látogatók előtt a Móra-múzeum

A tragikus sorsú magyar királyné életét és korát bemutató kiállítással nyitja majd újra kapuit a tavaly megfiatalodott Móra Ferenc Múzeum. A Múzeumok Éjszakáján nyíló tárlattól Szegeden is rekordokat várnak.

2021. május 01. 15:50

Nagyszabású Sisi-kiállítással nyitja majd újra kapuit a látogatók előtt a Móra-múzeum

Már zajlanak az előkészítő munkálatok a Móra Ferenc Múzeumban a Sisi-kiállítás kapcsán, ezzel a nagyszabású tárlattal tervezik újranyitni a kiállítóhelyet, várhatóan a Múzeumok Éjszakáján.

Egyelőre csak a műtárgylista ért ide, amelyik 28 oldalon sorolja fel a kiállításra szánt, több száz különféle tárgyi emléket.

A látogatók Szegeden is az eredeti, Sisihez köthető műtárgyak segítségével ismerhetik majd meg a magyarok királynéja, Erzsébet izgalmas, szenvedélyes és egyben tragikus életét.

A bemutatott tárgyi emlékek segítségével megelevenedik az is, miként éltek az arisztokrata családok tagjai az elmúlt négyszáz esztendőben, a késő középkori és újkori Magyarországon, hogyan viszonyultak a Habsburg uralkodóházhoz.

A készülő kiállításban külön blokkok szólnak majd a Sisi elleni merényletről, a gyönyörű királyné titokzatos arcáról, a kedvteléseiről, a sportolási szokásairól, magyarországi kedvelt tartózkodási helyeiről, az impozáns 1867-es koronázási szertartásról, de helyet kapnak a tárlat anyagában az Erzsébethez közel álló személyeket, barátokat, közöttük a legendás Andrássy Gyulát bemutató emlékek is.

Ugyancsak új időszaki kiállításra készülnek a Fekete házban.

A tárlatépítést követően a legendás divattervező, Rotschild Klára életéről nyílik majd kiállítás, ahol megismerhetik a látogatók a neves tervező életútját.

Rotschild Klára gondolta ki egykoron Horthy Miklós menyének esküvői ruhakölteményét, de tervezett ruhát Kádár János és a jugoszláv kommunista diktátor, Tito feleségének is.

A nagyszabású időszaki kiállítások létrehozása, építése hosszabb munkát igényel. Ezért május 7-én egyelőre csak a Vármúzeum nyílhat meg.

rag

Nyitóképünkön a 2017-ben Kínában nyílt Sisi-tárlat egy részlete látható. Ez a kollekció érkezik majd Szegedre is (fotó: Magyar Nemzeti Múzeum)