Nagyon kell az uniós pénz: elismerte a kormány, hogy arcpirítóan alacsony a tanárok fizetése Magyarországon

A pedagógus életpályamodellre, és így a bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot kérnek.
Kékes Viktória

2022. augusztus 10. 09:30

Nagyon kell az uniós pénz: elismerte a kormány, hogy arcpirítóan alacsony a tanárok fizetése Magyarországon

Az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig – derül ki a kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiából, amelyet a Népszava szemlézett.

 

A stratégiából az derül ki, hogy a kormány a pedagógusok bérének fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot kér.

 

Jól láthatóan nagyon kell a pénz, mert az anyagban elismerik, hogy 

 

a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, átlagbérük 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az EU és az OECD országok esetében 80-90 százalék. 

 

Sőt, azt sem tagadják, hogy hogy az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya: a tanárok kezdő fizetése nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, illetve Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a törvény szerint meghatározott pedagógusbér és az átlagbér is. 

 

Belátják azt is, hogy alapvetően elhibázott a 2013-ban bevezetett pedagógus életpálya modell, mert jelentős szolgálati időre van szükség ahhoz, mire egy tanár eléri azt a fizetési fokozatot, amelyből meg is tud élni. (A legmagasabb fizetési fokozatot például csak 42 év után lehet megszerezni, amit így a tanárok csak rövid ideig kaphatnak, és nem is minden tanárnak sikerül elérnie.)

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja hétfőn jelentette be, hogy ha a mai sztrájktárgyaláson nem lesz „látható béremelésről szóló ajánlat, egészen biztos, hogy szeptember 1-jétől folytatni fogjuk a sztrájkot”.

 

 

Vélemények

mutasd mind