Nagyon durván elszállt a garázsok ára Szegeden: hatmillió forint fölötti átlagárral elsők vagyunk a nagyvárosok között

Öt év alatt gyakorlatilag duplájára emelkedett a garázsok ára Szegeden. Mi még Budapestnél is jobban teljesítettünk: a fővárosban ma 5,3 millió, Szegeden pedig 6,3 millió forint egy átlagos garázs ára. Szegeden rövid idő alatt 174 százalékkal nőttek az árak. Megpróbáltunk garázst keresni: az alig egymilliós sufnitól a 13 milliós duplagarázsig széles a skála, bár a kínálat nem túl bőséges. Alig több mint félszáz eladó garázst találtunk ugyanis Szegeden, vannak városrészek, ahol egyáltalán nem találni sem eladó, sem kiadó garázst.
Rafai Gábor

2022. február 11. 11:49

Nagyon durván elszállt
a garázsok ára Szegeden: hatmillió forint fölötti átlagárral elsők vagyunk a nagyvárosok
között

Országszerte kilőttek a garázsárak. Budapesten öt év alatt a duplájára drágultak, de a szegedi árak még ezt is bőven hajazzák – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

 

Egy budapesti garázs átlagos ára jelenleg 5,3 millió forint, ami 9 százalékkal magasabb a tavalyi árnál, de 2019 és 2017 februárjával összevetve már 30 és 121 százalékos áremelkedés észlelhető – írják a portál elemzői több mint 50 ezer hirdetés adatai alapján.

 

A szűk garázskínálatot jól szemlélteti, hogy a fővároson belül egyes városrészekben mindössze néhány eladó garázs van, az V. kerületben pedig egyetlen egy sem volt az elmúlt másfél évben. Bérelhető garázsok ugyan még akadnak, de például az V. kerületben a havidíj már átlagosan 54 ezer forint, amennyiért Budapesten már egy szobát is ki lehet bérelni egy hónapra.

 

Az okok országszerte hasonlóak: az elmúlt években jelentősen nőtt az autók száma Magyarországon, a parkolóhely-kínálat pedig egyre szűkösebb, ami megdobta a garázsárakat.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Hazánkban az utóbbi években fokozatosan nőtt a személyautók száma. 2017-ben még 3,47 milliót tartottak nyilván, 2020-ban már 3,92 milliót, ami bő 10 százalékos növekedésnek felel meg, tavaly pedig a becslések szerint meghaladta a 4 milliót. Szegeden például tíz év alatt több mint 15 ezerrel nőtt a gépjárművek száma.

 

Szakemberek szerint hozzájárul a garázsdráguláshoz, hogy a járvány miatt megnőtt a nagyvárosok agglomerációjában lévő lakóingatlanok iránti kereslet, az ingázók parkolóigénye pedig folyamatosan növekszik. Ezért több oldalról is lökést kapott a garázspiac.

 

A fővárosi trendek a vidéki nagyvárosokban is tetten érhetők. Szegeden még a budapestinél is magasabb lett az eladó garázsok átlagára.

 

A jelentősebb garázskínálattal rendelkező megyeszékhelyek közül 

  • Debrecenben öt év alatt 66 százalékkal 3,7 millióra,
  • Győrben 200 százalékkal 4,5 millió forintra,
  • Szegeden pedig 174 százalékkal 6,3 millió forintra

nőttek a garázsárak.

 

 

Megnéztük az ingatlan.com-on, hol, mennyiért lehet jelenleg garázst vásárolni Szegeden.

 

Most 58 eladó garázst tart nyilván a portál a városban. A parkolási gondot legolcsóbban az úszhatja meg, aki egy gépkocsibeállót vásárol magának. Ilyet kínálnak Franciahögyön 500 ezerért, a Béke utcában 750 ezerért.

 

A legolcsóbb garázsnak nevezhető sufnit egy társasház udvarán kínálják. A negyven éves, 14 négyzetméteres ingatlanért 1 millió 300 ezer forintot kérnek a Párizsi körúton, ezen kívül a leendő vevőnek havi 5 ezer forint közös költséget is fizetnie kell majd.

 

Viszonylag olcsón megúszhatja a vételárat az, aki bérleti jogot vásárol: másfél millió forintért kap egy 18 négyzetméteres garázst a Bánomkert soron, igaz azután itt havonta bérleti díjat kell majd fizetnie.

 

A garázsárak versenyének győztese Szegeden egy felsővárosi 33 négyzetméteres duplagarázs, amiért 13 milliót kérnek, de ide két gépkocsit kényelmesen be lehet állítani éjszakára.

 

Az egyállásos garázsok győztese az árversenyben egy Hargitai utcai 18 négyzetméteres ingatlan, aminek 500 ezer forint a négyzetméterára. Ilyen feltételekkel már panellakást is lehet kapni: Jelenleg egy kétszoba-hallos lakást 25 millió forint körül kínálnak, ez nagyjából 470-480 ezer forint négyzetméterárnak felel meg.

 

 

A kínálatból az is kiderül, nem feltétlenül a belvárosi garázsárak számítanak a legdrágábbnak, ellentétben a lakásokkal. Elsősorban a kertvárosi, új építésű társasházak környéke lett nagyon kapós, itt ugyanis több lakás épül, min ahány garázs, a hiányhelyzet pedig jelentős árfelhajtó tényező.

 

Garázsárak Szegeden
UtcaGarázs nagyságaÁr, forintban
Pulcz utca15 négyzetméter7 millió 600 ezer
Róna utca11 négyzetméter3 millió 200 ezer
Bal fasor15 négyzetméter7 millió 500 ezer
Gőz utca15 négyzetméter3 millió 800 ezer
Veresács utca38 négyzetméter10 millió 700 ezer
Róna utca13 négyzetméter6 millió 500 ezer
Lomnici utca18 négyzetméter5 millió 400 ezer
Kisteleki Ede utca18 négyzetméter4 millió 500 ezer
Göndör sor17 négyzetméter3 millió 800 ezer

Aki bérel, az sem ússza meg sokkal olcsóbban

Megnéztük, Szegeden mennyiért tudnánk most garázst bérelni. Itt még szűkebb a kínálat, mindössze 38 lehetőség közül választhatnak az autótulajdonosok.

 

A legdrágább bérleményt a Pozsonyi Ignác utcában találtuk, ahol egy 17 négyzetméteres garázsért havi 40 ezer forintot kérnek, de már 10 ezerért is lehet új építésű garázst bérelni a Szivárvány utcában. 

 

A garázsok áránál az ingatlan állapotának sokkal kisebb jelentősége van, mint a városon belüli elhelyezkedésének. Egyes városrészekben hónapok óta egyáltalán nem találni eladó vagy bérelhető garázst. Elsősorban azok a terültek számítanak ilyennek, ahol az elmúlt időben nagyon megélénkült a lakásboom. 

 

Hogy meddig tarthat a garázsok árának szárnyalása? Biztosan nem tudni, de a szakértők azt feltételezik, hogy a jelenlegi folyamatok csak erősödhetnek a későbbiekben, aminek eredménye további garázsdrágulás és a bérleti díjak növekedése lehet.