Nagyobb társadalmi megbecsülést és kevesebb adminisztrációs terhet követelnek az óvodapedagógusok: Bugyiné Tábit Erzsébet és Bárkányiné Kondráth Katalin a Témában

A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit vendégei arról is beszéltek, demonstrációba kezdenek a szegedi óvodák, aminek célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nemcsak az iskolai pedagógusok helyzete drámai, hanem az óvodapedagógusok is hasonló nehézségekkel küzdenek.
Miszlai Dorina

2023. február 22. 16:35

Nagyobb társadalmi megbecsülést és
kevesebb adminisztrációs terhet követelnek az óvodapedagógusok:
Bugyiné Tábit Erzsébet és Bárkányiné Kondráth Katalin a
Témában

Hatalmas a munkaerőhiány az óvodákban: országosan – jelenleg – kétszázhét be nem töltött álláshelyet találhatunk. Emellett azonban az óvodapedagógusi pálya egyre kevésbé hívogató a fiataloknak. Hiába képeznek a Szegedi Tudományegyetemen óvónőket, ha a rendkívül alacsony kezdőfizetés nem rémiszti el őket, akkor a rájuk kirótt hatalmas adminisztrációs teher miatt hagyják el a pályát. Emiatt a túlzott mennyiségű adminisztráció miatt pedig sokkal kevesebb idő jut ma a gyerekekre, mint régen – mondta Bugyiné Tábit Erzsébet. Szerinte az óvodapedagógusi hivatásnak egy évtizeddel ezelőtt sokkal nagyobb volt a presztízse, mint mostanság és kedvelt szakmának is számított. Ma azonban már azon kell gondolkodni, hogy körülbelül egy évtized múlva közel felére fog csökkenni az óvónők száma: a legtöbb szegedi óvodapedagógus 55–59 éves. Emiatt a „kiöregedés” és a munkaerőhiány miatt az óvodai szerepek teljesen összemosódtak: a gyerekek ellátásában már nemcsak a dajka nénik vesznek részt, hanem az óvónők is kénytelenek besegíteni például az ebédeltetésbe.

 

Éppen ezen problémák miatt Szeged város negyvenöt óvodája demonstrációt szervez szerdára, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az óvodákban is ugyanolyan problémák merülnek fel, mint a közoktatási intézményekben.

 

Nézzék meg (újra) a beszélgetést!