Nagyító alatt az önkormányzat cégei: nagyot futott a vadaspark és jól hozott a turizmus is

Látogatórekorddal zárhatta a tavaly évet a vadaspark, szépen teljesített a város turisztikai cége is, egyedül a szabadtéri játékok nem tudta hoznia kötelezőt a központi támogatások elvonása miatt.

2020. május 01. 09:20

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: nagyot futott a vadaspark és jól hozott a turizmus is

A vártnál jelentősen jobb eredményt ért el tavaly a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. A társaság jegyárbevétele 9 százalékkal haladta meg a tervezettet, valamivel több, mint 335 millió forint lett.

Minden szegedi látni akarta az elefántokat (fotók: Szabó Luca)

2019-ben a tervezetthez képest 3 és fél százalékkal nőtt a vadasparkba kilátogatók száma, összesen 219 ezer 398-an voltak kíváncsiak az állatbemutatókra. Ez a látogatószám a Szegedi Vadaspark történek második legjobb éves mutatója. A rekordot a 2018-as év tartja, aminek elsődleges oka az Elefánt-ház májusi átadása volt, abban az évben több mint 229 ezren látogattak el a vadasparkba.

A bevételnövekedésnek köszönhetően tavaly a vártnál jobb lett az üzemi eredmény, és az évet végül 62 millió 560 ezer forintos adózott eredménnyel zárhatta a parkot üzemeltető társaság.

Éves beszámolója szerint a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. az egyetlen a tizenhárom száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaság közül, amelyik veszteséggel zárta a tavalyi évet. Igaz, a valamivel több, mint 104 milliós veszteség nem a szegedi cég számlájára írandó, azt a színház-finanszírozási rendszer számára előnytelen központi megváltoztatása és a tao-támogatások megszüntetése okozta.

Szabadtéri: idén nem lesznek előadások, jövőre nem lehet ilyen beszámolót készíteni

A nyári színház kínálatában tavaly két játszóhelyen 9 produkció 29 előadása szerepelt, a látogatottság 92 százalékos átlagot ért el, összesen 79 ezer 384 néző volt kíváncsi a darabokra. Az előadások bruttó 618 millió 528 ezer forintos árbevétele hiába haladta meg az előző évi szintet, így sem volt elég a központi elvonások pótlására.

A Reök-palotában 9 képzőművészeti kiállítást és 339 egyéb programot – többek között színházi előadást, közönségtalálkozót és könyvbemutatót – szerveztek, amelyeket több mint 45 ezren látogattak. Az itt befolyt árbevétel nagyjából a 2018-as szintnek felelt meg.

Jó évet tudhat maga mögött a szegedi turizmus. Ez meglátszik a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. működésén is. A cég tavalyi árbevétele meghaladta 12 millió forintot, ez a tervezetthez képest 17 százalékkal magasabb.

A Tourinform Iroda frekventáltabb helyre, a Széchenyi térre költöztetése tavaly is éreztette hatását. Egyre népszerűbbek az iroda által szervezett szolgáltatások és programok, ennek következtében a személyes látogatói forgalma 33 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Amikor tele volt Bortérrel a Dóm tér

A társaság tavaly 54 millió forint működési támogatást is kapott az önkormányzattól, és közel ennyi forrást sikerült elnyernie különféle európai uniós és hazai pályázatokon. Ezek megvalósításához azonban a tervezettet jelentősen meghaló kiadások is társultak. A társaság végül 6 millió 476 ezer forintos üzemi eredménnyel zárhatta a 2019-es esztendőt.

A Szegedi Sport és Fürdők Kft. – bár a tervezetthez képest elmaradással zárhatta a tavalyi évet – összességében sikeres és pozitív időszakot tudhat maga mögött. A társaság tavaly jelentős önkormányzati támogatást kapott létesítményeinek felújítására. És szintén városi forrásból oldotta meg az Etelka sori munkacsarnok homlokzatának felújítását.

A cég 2019. évi nettó árbevétele az előre tervezett 33 százalékos növekedés helyett csak 17,3 százalékra teljesült, de így is meghaladta a 828 millió forintot. Az év elején tervezett, majd bevezetett új szolgáltatásokból várt 143 millió forintos árbevételből végül csak 84 millió teljesült.

Az Anna-fürdőnél a belépőjegyek árának átrendezése ellenére sem emelkedett a bevétel. Nem sikerült növelni a felújított sportuszoda kihasználtságát sem és így itt csökkent az árbevétel. A Sziksósfürdőn viszont több mint 20 százalékos bevételnövekedést sikerült elérni, ami elsősorban a családbarát fejlesztések folytatásának köszönhető.

Sziksósfürdő: egyre népszerűbb a fejlesztéseknek köszönhetően (fotó: Iványi Aurél)

Tavaly az előző évhez képest 29 százalékkal nőttek az anyagi jellegű ráfordítások, míg a személyi kiadások 13 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A társaság végül a tervezett 3 millió helyett 10 millió forintra teljesítette az üzemi eredményét, aminek következében 1 millió 725 ezer forint adózott eredménnyel zárhatta a tavalyi évet.

rag

Vélemények

mutasd mind