Nagy Zoltán: Nem mondhatják fel egyoldalúan a szerződéseket a kivitelezők az építőanyagok drágulására hivatkozva

Akár az adás-vételi szerződések is meghiúsulhatnak, úgy elszabadultak az építőanyag-ipari árak. Nagy Zoltán ingatlanjogász a Témában mondta el, mit lehet tenni ilyen esetekben.

2021. július 07. 11:59

Nagy Zoltán: Nem mondhatják fel egyoldalúan a szerződéseket a kivitelezők az építőanyagok drágulására hivatkozva

Mi történik akkor, ha lefoglalózunk egy 40 millió forintos új építésű lakást, de a kivitelező az később azt mondja, építőanyagok drágulása miatt 5 millió forinttal emelkedik az ár? A szakjogász elmondta, minden ilyen esetben a szerződést kell megvizsgálni: lehetővé teszi-e például azt, hogy a kivitelező egyoldalúan árat emeljen, vagy elálljon a szerződéstől.

Ritkák azok a szerződések, amik lehetővé teszik, hogy a kivitelezők a piaci változások miatt utólag árat emeljenek, de jogi lehetőség van rá, hogy ez bekerüljön a megállapodásokba.

Egyelőre azonban továbbra is a fix árak jellemzők a piacon, laikusként ezzel járunk a legjobban. Ahogyan a kivitelezők az építőanyagok árának csökkenésekor sem szokták utólag visszafizetni a szerződéses összeg egy részét a megbízónak, úgy az sem várható el, hogy emelkedés esetén többet kérjenek.

Abban az esetben, ha nem tudják emelni az árat, a kivitelezők gyakran inkább elállnának a szerződéstől, mert az előre befizetett foglaló kétszeresét is jobban megéri kifizetni, mint befejezni az építkezést. Ez azonban csak a megrendelő beleegyezésével történhet, egyoldalúan nem.