Nagy változások várhatóak a háziorvosi ellátásban

Leglábbis erről beszélt az InfoRádióban Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.
Kékes Viktória

2022. május 23. 11:50

Nagy változások várhatóak a háziorvosi ellátásban

Gulyás Gergely januárban jelentette be, hogy a kormány - a miniszterelnök októberi ígéretének megfelelően - a háziorvosok bérét is megemeli. Az emelés mértéke azonban attól függ, hogy a háziorvosok milyen formáját választják a praxisközösségnek

 

A kormány célja, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezve, eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást.

 

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádiónak azt mondta, a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ugyanakkor fontos, hogy a következő időszakban bővüljön az ezeknél elérhető szolgáltatások száma és hangsúlyosabb legyen a prevenciós munka:

 

„Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást”.

 

A cél tehát az, hogy az a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőbe küldeni őket.

 

Szerinte erre a kormányzati akarat is megvan, hasonló a szándéka az egészségügyért felelős tárca leendő irányítójának, Pintér Sándornak. Az alapellátás megerősítéséhez azonban még forrásokra és döntésekre van szükség – tette hozzá a vezető háziorvos.

 

 

 

 

 

Vélemények

mutasd mind