Nagy siker az év első szegedi kézművesvására: a kemény mínuszok ellenére is megtelt a Szent István tér

A vásározókat és vevőket sem riasztották el a fogcsikorgató mínuszok: szombaton késő délelőttre csordultig megtelt a Szent István tér. Az Öreg hölgy körül – hosszú kényszerszünet után – félszáz kézműves és kismester kínálta portékáit.

2021. február 13. 15:58

Nem fogadta kegyeibe az időjárás az idei első kézműves vásárt, amelyet a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezett, a pandémia miatt közel egy évi kényszerszünet után a Szent István téren.

Hajnalra mínusz tíz fokot is mutatott az előjelezés, de még délelőtt 11 órakor is négy-öt fokkal süllyedt fagypont alá a hőmérséklet.

– Éhen halok vagy megfagyok! Nagyjából ez volt itt a kérdés! Én az utóbbit választottam

– mondta némi öniróniával az egyik árus, aki azért boldogan állta a sarat, pontosabb a hideget.

– Sok olyan kézműves jött most el, aki legutoljára 2019 decemberében tudott árulni a karácsonyi vásárban, azóta csak készletei szaporodtak otthon. Nem is csoda, hogy az első hívó szóra megtelt a tér, több jelentkezőt el is kellett utasítanunk, mert már nem fértek volna el a víztorony körül

– mondta el a helyszínen Rácz Attila, a vásárt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

Még több fotót a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva talál (fotók: Iványi Aruél)

Megtudtuk azt is, nemcsak Szegedről és a megyéből, hanem Budapestről, Szolnokról, Gödöllőről és Nyíregyházáról is többen érkeztek a vásárba.

– Az országos érdeklődés is azt mutatja, nagy szükség van az ilyen kezdeményezésre, a kézműveseknek a vállalkozásuk túlélése miatt most minden vásár létfontosságú. Ezért úgy tervezzük, hogy május végéig kéthetente adunk otthont a kézműveseknek itt, a Szent István téren.

A szegedieket, akik nagyon unják már a bezártságot, nem nagyon kellett bíztatni, hogy jöjjenek, nézelődjenek, sétáljanak és válogassanak a portékák közül.

Volt is miből: az ötven kézműves között ékszerkészítőt, táskást, bőrdíszművest és mézeskalácsost éppen úgy lehetett találni, mint kézműves sajtkészítőt, lekvárárust, kosárfonót vagy olyat, aki új és használt olvasnivalót egyaránt kínált a még hátralévő bezártság idejére.

Az első elképzelés szerint szerették volna megnyitni a látgatók előtt a műemlékvíztornyot is, de az érvényben lévő szigorú járványügyi intézkedések miatt végül ettől elálltak.

– Reméljük, tavasszal ezt is tudjuk majd pótolni. Holnap, vasárnap pedig egész nap ismét várjuk a szegedieket ide a térre. Az árusok harmada új lesz, kicserélődik, mert volt, aki csak a szombati, más pedig csak a vasárnapi árusítás tudta vállalni. Így annak is érdemes lesz kilátogatni újra, aki ma már vásározott – mondta végül Rácz Attila.

rag

Rácz Attilával a Szeged Podcast aktuális adásában is beszélgettünk a Szent István téri vásárról, a Szegedi Városkép és Piac Kft, valamint a szegedi rendezvények utóbbi egy évéről. Az adást itt találja:

Címlapon

mutasd mind