Nagy Sándor a HTEC szegedi irodanyitóján: Lassan több IT-szakember dolgozik Szegeden, mint egy autógyár teljes állománya

Újabb technológiai cég érkezett Szegedre, ezúttal az Egyesült Államokból egy amerikai technológiai tanácsadó és fejlesztő vállalkozás. A HTEC Group a Victor Hugo utcában bérel induló, ötvenfős csapatának irodát. Itt beszélgettünk Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármesterrel.
Bod Péter

2022. március 29. 12:57

Nagy Sándor a HTEC szegedi irodanyitóján: Lassan több IT-szakember dolgozik Szegeden, mint egy autógyár teljes állománya

– Szeged gazdaságfejlesztésében és befektetési politikájában milyen helyet foglalnak el az olyan cégek megjelenése, amilyen a HTEC?

 

– Sokszor elmondtuk, hogy a szegedi gazdasági növekedése a tudásalapú gazdaságra épül. Azokra az iparágakra, amikhez képzett és több nyelvet beszélő emberek szükségesek. A munkavállalók itt a globális piacra dolgozó cégekben helyezkedhetnek el. Éppen abban az irodában, ahol most a HTEC indul, kezdett annak idején a BP, és azt követően számos informatikai cég is Szegeden. Ezért is örültünk az HTEC megkeresésének, és ki kell emelni, hogy 

 

a cég Magyarországon először Szegedet kereste.  

 

– Ha jól tudom, ehhez külön történet tartozik.

 

– Így van. A várossal a HTEC egy kiállításon találkozott, ott vették fel a kapcsolatot velünk. Amikor eljött annak az ideje, hogy magyarországi helyet kerestek, azonnal képbe került Szeged. 

 

A Szeged Pólus Nonprofit Kft.-vel vették fel a kapcsolatot. Hamarosan a városházán folytak a megbeszélések, és itt elmondtuk, mivel tudjuk segíteni a munkájukat. Bevontuk az egyetemet, amivel nagyon jó együttműködés alakult ki. Ezt követően a HTEC-et mi mutattuk be a kormány befektetésösztönzési ügynökségének. Az ilyen high-tech cégek, amilyen a HTEC, jogosultak központi költségvetési támogatásra.

 

– Konkréten mivel tudtak ebben az esetben segíteni?

 

– Például azzal az irodával, ahol elkezdhetik a munkájukat. A legtöbb cég gyorsan szeretné elkezdeni a tevékenységét. Ugyanakkor még nem találta meg a végleges helyét, és kezdéskor még nincs szüksége akkora irodára, mint a későbbiekben. Egy rövid és speciális pályázat után a Victor Hugo utcai irodát megkapta a HTEC.

 

A HTEC már be is rendezkedett szegedi irodájába. Ez lesz a magyarországi központ, 100 főt foglalkoztatnak majd itt (fotók: Szabó Luca)

 

– Azt már a tárgyalások kezdetén világossá tette a cég, hogy folyamatosan létszámot fog növelni?

 

– Igen. Jelezték, hogy ötven fővel indulnának, és ezt százra vinnék fel egy-két éven belül. Esetükben sok kis telephellyel dolgozó cégről van szó. Ugyanakkor azt is jelezte a HTEC, hogy a magyarországi tevékenységük központja Szeged lesz.

 

– Mit jelent a HTEC szeged megjelenése? Visszaigazolja a korábban kidolgozott gazdaságfejlesztési politikát?

 

– Alapvetően erről van szó. Előzetesen kedvező képpel rendelkeztek Szegedről, amit a személyes találkozó és tárgyalás megerősített, és eldőlt, hogy érdemes belevágni a részletek kidolgozásába. A HTEC korábban nem volt jelen Magyarországon, éppen ezért a megtelepedéshez szükséges operatív munkában Szeged és az önkormányzat segített. A keddi irodamegnyitón a cég operatív igazgatója külön kiemelte azt a támogatást, amit a HTEC kapott Szegedtől. 

 

Visszaigazolása mindez annak, hogy sok munkával, de „megfoghatók” a város számára az olyan cégek, amilyet a HTEC.

 

– Szegeden az IT-szektorban hány embert foglalkoztatnak?

 

– Erre vonatkozóan csak becslések állnak rendelkezésre. Ma úgy tudjuk, hogy közel háromezer munkavállaló. Lassan többen, mint egy autógyárban.

 

Az IT-szektorban foglalkoztatottak száma a városban évente százas nagyságrendben emelkedik. Nem felejtsük el, hogy a helyi egyetem nagy számban bocsátja ki az iparág számára nélkülözhetetlen szakembereket. Egy felmérésünk azt mutatja, hogy szegedi egyetemi hallgatók kétharmada szeretne a városban maradni. Ez a tudásiparban elhelyezkedni akarók esetében könnyebben megvalósítható, mint a tanári szakon végzettek körében. A várost vonzónak találják az itt működő cégek dolgozók is. A technológiai cégek számára nagyon fontos, hogy munkavállalóik jól érzik magukat Szegeden. Mindez segít a dolgozók megtartásában. Úgy vélem, ebben az esetben is arról van szó, hogy nyert Szeged és nyert a most idetelepülő cég, a HTEC.