Nagy Sándor: Az Európai Unió nyomására kompenzálja a városoknak járó támogatásokat a kormány

Kevesebb fejlesztési forrás jut a jövőben az ellenzéki vezetésű településeknek és a nagyvárosoknak? Nem, ha Brüsszelen múlik. Erről beszélgetett Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere, Balogh Judittal a Témában.

2021. szeptember 16. 21:43

Nagy Sándor: Az Európai Unió nyomására kompenzálja a városoknak járó támogatásokat a kormány

Az előző ciklusban 32 milliárd forint fejlesztési támogatást kapott Szeged, ehhez a bölcsődék felújítására még további 2 milliárdot sikerült lehívni. A következő ciklusban, mivel a foglalkoztatási paktumhoz kapcsolódó feladatok nem a Szegedet terhelik, 29 milliárd forintot szeretne kapni a város. Szerinte szerencsés helyzetben vagyunk, mert az hogy végül mennyi támogatást kapunk, nem Csongrád-Csanád megyében fog eldőlni.

Az Európai Unió ugyanis figyelemmel kíséri, hogyan használják fel a fejlesztési forrásokat a tagállamok és nem engedik a kormánynak, hogy csökkentse a megyei jogú városok támogatását.

Szeged városfejlesztési alpolgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy még nem készült el az a végleges forráselosztási terv, amit Brüsszelben is jóváhagynának – csak a szándékokat ismerjük. Hozzá azonban már korábban eljutott egy olyan kormányzati javaslat, aminek értelmében jelentősen csökkent volna a nagyvárosoknak jutó források mértéke – de ezt az unió visszautasította.

Ennek tudható be, hogy a kormány most már bőkezűbb a nagyvárosokkal – uniós nyomásra kompenzálja őket.

Nézze meg a teljes beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind