Nagy Sándor alpolgármester: nem a szegedi főépítész miatt nem épül a Madách-iskola tornaterme, hiába mondja ezt Bartók Csaba

Bartók Csaba, a modern városok program szegedi kommunikációs szakértője nagyon úgy néz ki, olyan iratot kér számon a szegedi önkormányzaton, ami nem is létezik.
Cservenák Zoltán

2022. február 07. 14:30

Nagy Sándor alpolgármester: nem a szegedi főépítész miatt nem épül a Madách-iskola tornaterme, hiába mondja ezt Bartók Csaba

Ezúttal a Madách-iskola és annak 2018. április 14-én leégett tornaterme körül kezdett hangulatkeltésbe a szegedi Fidesz elnöke. Bartók szerint a szegedi főépítész miatt nem halad a beruházás, amihez 3 év kellett, míg pénzt talált az állam. Nagy Sándor, Szeged fejlesztéséért felelős alpolgármestere cáfolta Bartók szavait.

 

„Bartók Csaba a város főépítészét támadja, mert bár a 2018-ban leégett tornatermet a kormánynak kellene újjáépítenie, ez még mindig nem történt meg. Bartók önkormányzati képviselőként annyit sem tett meg, hogy megkérdezze a főépítészt, hogy mit tud az ügyről? Ha ezt megtette volna, akkor tudhatná, hogy nincs a hivatalban ügy. Egyszerűen nem érkezett ilyen irat az építésügyi rendszeren (ÉTDR) keresztül, és nincs is hatásköre a főépítésznek”

 

– ezt írja a Facebookon Nagy Sándor, Szeged városfejlesztésért felelős alpolgármestere, és jókora „FAKE NEWS” felirattal be is mutatja a szegedi Fidesz-elnök nyilatkozatát az ügyben, ami a kormánypártokhoz kötődő KESMA-birodalomba 2017-ben átkerült Délmagyarország napilapban olvasható.

 

Lassan 4 éve égett le a szegedi iskola tornaterme

 

A Madách-iskola tornaterme 2018 áprilisában leéget, a Délmagyarország azt írja, 682 millió 220 ezer forintból építenének újat, de a beruházás még nem indult el. A cikk szerint Bartók Csaba az égés után több mint 3 évvel, tavaly júniusban jelentette be, hogy megvan a pénz az építkezésre.

 

A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola fenntartója a magyar állam, azon belül is az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szegedi Tankerületi Központ. Magyarán, minden beruházást, fejlesztést az állam intéz, így az állam feladata új tornatermet építeni. Közel 4 év alatt nem sikerült ezt megtenni.

 

Bartók azt mondta a lapnak, hogy a kivitelezési tervek tavaly év végére elkészültek, és ő úgy tudja, azóta várnak a szegedi főépítész jóváhagyására.

 

Bartók azt is mondta a lapnak, nem érti, hogy 

 

„a város főépítésze azóta miért nem engedélyezte még a komplex csarnok terveit, de abban bíznak, hogy 1–2 hónapon belül meglesz a hatályos építési engedély, utána kiírják a közbeszerzést, és ha azt nem támadják meg, akkor végre el­kezdődhet a kivitelezés”. 

 

 

Az már önmagában érdekes, hogy egy 2021 év végéhez képest 3 és fél évvel leégett tornacsarnok építését miért kéri számon Bartók Csaba a szegedi főépítészen február elején, de Nagy Sándor szerint az ügy ennél is cifrább:

 

ugyanis az önkormányzat úgy reagált Bartók szavaira, hogy a 2021 júniusában kiadott kormányhatározatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerepel az új tornacsarnok előkészítéséért és a megépítéséért felelőseként. Nagy Sándor ehhez kapcsolódóan a Facebookon megjegyzi: a szegedi főépítésznek azért sincs hatásköre az ügyben, mert nem érkezett ilyen irat az építésügyi rendszeren.

 

Egyébként sem indulhatna az építkezés

 

Úgy tűnik, a Délmagyarország cikke lényegében helyreigazítja Bartók Csabát, mivel abban a Madách-iskola fenntartójaként a Szegedi Tankerületi Központ azt közölte: ők január 18-án nyújtották be az építési engedély iránti kérelmet, de ők maguk kérték a hatósági eljárás szüneteltetését, mivel az engedélyezéshez kell egy régészeti dokumentáció is, ami várhatóan 30 nap alatt, tehát nagyjából február 16-ára készül el.

 

Ez alapján, akkor sem lehetne építkezni, ha benyújtották volna a tavaly év végén elkészült kivitelezési terveket, de az önkormányzat szerint a szegedi építési iroda nem kapott iratot az elkészült ervekről, a január 18-án benyújtott építési engedély iránti kérelmet pedig maga a Madách-iskola fenntartója szünetelteti.

Címlapon

mutasd mind