Nagy Márton: Nemsokára dönt a kormány az újabb élelmiszer-árstopokról

Hogy milyen termékekkel bővül a lista, egyelőre nem tudni.
Kékes Viktória

2022. november 08. 10:05

Nagy Márton: Nemsokára dönt a kormány az újabb élelmiszer-árstopokról

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton elmondta:

 

  • Jövőre az eurózóna 75-80 százalékban recesszióban lehet, Németország és Olaszország szinte biztosan, ettől részben Magyarország is „lehűl”.
  • A gáz és az áram ára stabilizálódott, még akkor is, ha sokkal magasabban, mint korábban: „Ez talán már középtávú érték, ehhez tud már igazodni a piac”.
  • A kilencedik, tervezett uniós csomagban előkerült az atomenergia, szerinte ezzel „megint tüdőn lövi magát Európa”, mert ha az atom kiesik, akkor az megint felnyomja a gáz árát.
  • A tervezett ársapkával szemben a gáztőzsdén a spekulációs pozíciók EU-s kezelése hatékonynak látszik, és ez 50-70 eurót is lejjebb hozhatott az árakból.
  • Itthon jelentősen csökkent a gázfogyasztás, akár 20-30 százalékkal, de az áramfogyasztás nem. A gáz alapú gazdaság csökkenni látszik, a tárolókat még nem nagyon kellett használni, de ebben segített az időjárás is.

 

„A gáz oldalról én nem látok problémát, az áramban pedig alacsonyabb az import aránya, az áramtól sem félek (…) Magyarország energiaellátása biztosított, az a kérdés, hogy a vállalkozói szektor fel van-e készülve ezekre az árakra”.

 

  • A harmadik negyedéves növekedés 4 százalék körül lesz, az éves pedig 4,5 százalék fölött lehet. Jövőre 1 százalékos növekedést vár, tehát lassulás jön. Ennek fő oka, hogy a vállalatok nem tudják áthárítani a magasabb energiaárakat, kamatokat, bérköltségeket, emiatt vissza kell venni a termelést, és a lakosságnál is lesz fogyasztásbeli visszaesés.

 

A lakossági árstopok egyelőre maradnak, a jövőjüket az infláció határozza meg, ami egyelőre nem csökken, év végére 25 százalék lehet, és onnan fordulhat lejjebb. A pénzromlás kordában tartásában segítenek az élelmiszer-árstopok, amiknek a köre hamarosan bővülhet. A napokban dönthet a kormány újabb hatósági áras termékkörökről, olyanokról, amiknek a drágulása 40 százalék feletti, és itthon is előállíthatók.

 

  • A diákhitelek 4,9 százalékos kamatára is árstopot javasol a miniszter jövő januártól.
  • A posták bezárása kapcsán Nagy elmondta, megérti a panaszokat, de a cég jelentős veszteséget termel, ráadásul fel kell készülnie a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra is. Azokat a postákat zárták be, ahol az ügyfélszám nagyon alacsony, ráadásul a vidéki bezárások átmenetiek a fűtési szezonban, tavasszal újra fognak nyitni. Balczó Barna lesz a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, ő 2016 óta a társaság felügyelőbizottsági elnöke, és eddig az MFB Invest vezérigazgatója volt.

 

Augusztus végén a gazdaságfejlesztési miniszter ugyanebben a műsorban még azt mondta: „Az ársapkák betöltötték a szerepüket, de mivel az energiaválság még tart, és az árak egyre emelkednek,előbb-utóbb ki kell vezetni őket. (…) Az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet, de ha állandóvá válik, akkor nem fenntarthatóak az ársapkák”.