Nagy Márton: Az árstopok nem jó dolgok, a fene se akarja őket

A Mathias Corvinus Collegiumban tartott előadást a kormány gazdaság-, illetve inflációkezelő politikájáról a gazdaságfejlesztési miniszter.
Kékes Viktória

2022. július 01. 08:20

Nagy Márton: Az árstopok nem jó dolgok, a fene se akarja őket

Nagy Márton előadásában a 444.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy ma már jobban kell félni a recessziótól, mint az inflációtól. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint

 

„2023-ban recesszió lesz és ez eltarthat 2024 első félévéig akár”.

 

A miniszter arról beszélt, hogy súlyos megélhetési válság fenyegeti a világot: a megélhetési költségek nőnek, a reálbérek csökkennek, az életszínvonal és a szociális hálók csökkennek, ami politikailag is nehéz helyzetet eredményez, mert az infláció elszegényíti a társadalom bizonyos rétegeit.

 

„Öveket becsatolni, recesszióra felkészülni!” – mondta Nagy, ha ugyanis le akarjuk hozni az inflációt, akkor recessziót kell okozni.

 

A miniszter szerint az EU-val meg kell egyezni, mert az EU-s pénzek kiemelten fontosak a magyar gazdaságnak. 

 

A teljes EU-s csomag 37,5 milliárd euró, amiből 22 milliárd a kohéziós pénz, amiről szerinte nem is kérdés, hogy meglesz (nyáron, legkésőbb ősszel), csak alá kell írni. Az RRF a kérdéses, amiből 9,6 milliárd euró a hitel (ami adósságot növel) és 5,9 a támogatás, ami szintén kell, ez nem is kérdés, rajtunk nem fog múlni – mondta a miniszter.

 

Kérdésre válaszolva Nagy elmondta, hogy az árstopokat nem tartja jónak, „a fene se akarja őket”, de szükség volt rájuk, a rezsicsökkentést tartósan meg kell védeni. Az euró bevezetésével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy „ilyen fejlettségi fokon nem lehet bevezetni”.

Címlapon

mutasd mind