Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök meggyilkolására és újratemetésére emlékeztek Szegeden

A Rákóczi téri szobornál néma főhajtással gondoltak vissza a hatvanhárom és a harminckét évvel ezelőtt történtekre.

2021. június 16. 11:31

1989. június 16-án Budapesten a Hősök terén a Műcsarnok előtt, harmincegy évvel kivégzésük után újratemették Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, Maléter Pált, és Szilágyi Józsefet. Az újratemetésen volt még egy koporsó, amivel az ismeretlen mártíroknak állítottak emléket.

Erre a szimbolikus eseményre emlékeztek néma főhajtással Szegeden, a Rákóczi téren, Nagy Imre szobránál. Mihálik Edvin Zöld város programért felelős tanácsnok és Tóth Károly önkormányzati képviselő Szeged nevében, Gila Ferenc és Révész Mihály a Nagy Imre Társaság nevében koszorúzott. Az eseményen jelen volt Géczi József Alajos is.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A koszorúk elhelyezése előtt a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal dolgozói egy-egy szál fehér rózsával emlékeztek az újratemetésre.

Ez történt 1958. június 16-án hajnalban, majd 1961. február 24-én

Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst aznapi kivégzésük után, hogy nyughelyüket senki ne ismerje és látogathassa az Országos Börtön sétálóudvarán földelték el, a földhányást lommal fedték be. Az országgal másnap tudatták a kivégzések tényét, azt azonban a beavatottakon kívül senki nem tudta, mi történt a holttestekkel. Két és fél évvel később, 1961. február 24-én a koporsókat kiásták, kátránypapírba drótozták és a közeli Új köztemetőben földelték el újra őket, jeltelen sírokba. A sírok fedőneveket kaptak, Nagy Imre sírjának fedőneve Borbíró Piroska lett.

gszl

Címlapon

mutasd mind