Nagy győzelem: Orbán felköp és alááll, vagy Magyarország nem kap pénzt – Besenyei Zsolt jegyzete

Besenyei Zsolt

2022. december 01. 15:52

Nagy győzelem: Orbán felköp és alááll, vagy Magyarország nem
kap pénzt – Besenyei Zsolt jegyzete

Nagy sikerként értékeli a kormánypropaganda, hogy Magyarország nem kap egy fillért/eurocentet se a hanyatló, haldokló, „éhenfagyott”, energiabiztonságában megroppant, recesszióba süllyedt Nyugattól. Talán azért, mert még nincs kimondva, hogy már soha nem is fog.

 

Navracsics miniszter például szuperderűlátó, és biztos benne, hogy 2023-ban dőlni fog a költségvetésnek és a fizetési mérlegnek is létfontosságú uniós támogatás. Igaz ugyanakkor, hogy ugyanő egész eddig tutira vette, hogy már idén is dőlni fog. 

 

Ebben Orbán is holtbiztos volt, Tusnádon a nyáron ezt mondta:

 

„Új megállapodást kell kötni az Európai Unióval. Ezek a pénzügyi tárgyalások zajlanak, meg fogunk egyezni. Most szépen, kézen fogva, együtt elmegyünk a falig, megállunk, egymás felé fordulunk, megöleljük egymást, megegyezünk.” 

 

Ehhez képest a remélt megegyezés nagyon nem történt meg. A Bizottság azt javasolja a Tanácsnak, ami szinte kizárt, hogy ezt ne fogadja el, hogy a Magyarország által igényelhető uniós forrásokat zárolják, függesszék fel, fagyasszák be. Az Orbán-kormány nem kap egy centet sem, amíg nem bizonyít. Ezt azért nehéz volna ölelésnek nevezni, azonban ölésnek sem lehet. Még nem.

 

Az EU ezúttal két opció közül választhatott:

  • Az egyik szerint lezárja a jogállamisági eljárást Orbánnal szemben. Ebbe alighanem belebukik a Bizottság, mert a Parlament élesíti ellene a bizalmatlansági indítványt. Amit alighanem megszavaznak, és a Tanácsnak se lenne ellen kifogása: Orbánnak nem maradtak barátai Európában.
  • A másik opció az volt, hogy a NER-t végleg megfosztják a forrásoktól, ezzel még kijjebb tolják Európából a már úgyis marginalizálódott Orbánt. Kizárni Magyarországot a jelenlegi szabályok mellett az Unióból nem lehet, de mivel a Fidesz-rezsimet (és szavazóit) csak az ingyenpénz tartja a Nyugat mellett, az önkéntes távozást ki lehetett volna kényszeríteni.

Ugyanezt, a második változatot játszották el a Fidesszel az Európai Néppártban is. Nem zárták ki egyből, két és fél év alatt lépésről lépésre tolták egyre kijjebb, mígnem Orbán maga jött rá, hogy nincs más választása.

 

Az EU döntéshozói most a pénzért cserébe mérföldköveket tűztek ki, amelyek teljesítése esetén juthat támogatáshoz az Orbán-rezsim. Ezek – a korrupció felszámolására és az igazszolgáltatás függetlenségének visszaállítására tett lépések – azonban a rendszer lényegének, az egyeduralomnak és a közpénzek eltulajdonításának megsemmisítését célozzák.

Ahogy Lázár miniszter a nyáron fogalmazott: Brüsszelben azt várják el tőlük, hogy köpjenek fel és álljanak alá.

 

És tényleg, Lázár ezúttal nem hazudott, valóban ezt várják el. Magyarországnak adnának támogatást, a NER-t ellenben nem akarják finanszírozni.

 

Most Orbánon a sor, hogy eldöntse, mi ér neki többet, a hatalom vagy Magyarország sorsa. 16 ezer milliárd forintot hozhatna az országnak, ha nem akarná mindet, vagy majdnem mindet a saját zsebébe.

 

Vagy, ha másként dönt, kivezetheti az országot az Unióból. Anno úgy látta, a Néppárton kívül is van élet. Mostanra kiderült, hogy – a Fidesznek – nincs. Ezúttal az Uniótól kapott egy utolsó esélyt, hogy belássa, Magyarország számára az Unión kívül sincs.

 

Orbán mostanra elment a falig, és azt nevezi a Fidesz és propagandája győzelemnek, hogy választhat, nekimegy-e.

Navracsics igen optimista, mikor azt mondja, főnöke az ország érdekeit fogja választani.

Címlapon

mutasd mind