Nagy Erzsébet: Semmiféle logika sincs a kormány tanévkezdés kapcsán hozott intézkedéseiben

Becsöngettek, az iskola elkezdődött, de rengeteg a kérdés. Mennyire lesz biztonságos ez a tanév? Közben Parragh László két napja sértette vérig a tanárokat; a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bocsánatkérést vár. Nagy Erzsébet, a szakszervezet országos ügyivője volt Balogh Judit vendége a Témában.

2021. szeptember 02. 12:01

Nagy Erzsébet: Semmiféle logika sincs a kormány tanévkezdés kapcsán hozott intézkedéseiben

Nagy Erzsébet elmondta, a kormány intézkedései nem nyugtatják meg a pedagógusokat, hiszen a tanév gyakorlatilag védelmi előírások nélkül indul meg. Kiemelte, hogy Kásler Miklós a maszkhasználatra vonatkozó szabályokat is úgy alkotta meg, hogy bár tiltani nem lehet a maszk viselését, de kötelezővé sem tehetik azt az iskolák.

A pedagógus hangsúlyozta, ez azért aggasztó, mert mindenkinek az lenne az érdeke, hogy fenntartsák a jelenléti oktatást a félév során, ehhez azonban megfelelő védekezési intézkedésekre lenne szükség.

Azért is érthetetlen a kormány döntése, mert a delta variáns nem csak gyorsabban terjed a korábbiaknál, de súlyosabb megbetegedéseket okoz a fiataloknál is. Nagy Erzsébet elmondta, semmiféle logikát nem lát abban, hogy olyan elemi lépéseket sem tettek meg, mint a maszkviselés és a távolságtartás előírása, vagy a tesztelés.

További probléma, hogy az igazgatók egyéni döntésén múlik majd, a szülők otthon tarthatják-e a gyermekeiket a járványra hivatkozva.

Arra sincsen semmiféle protokoll, hogy milyen lépéseket kell tenni fertőzés esetén. Sőt, Kásler Miklós tájékoztatása alapján tanügyi intézkedésre, például digitális oktatás bevezetésére, a hatodi osztály fölött egyáltalán nincsen lehetőség. Nagy Erzsébet szerint cinikus az a magyarázat, hogy a 12 év felettiek oltással is tudnának védekezni, hiszen nem a tanulók döntenek arról, felveszik-e a vakcinát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Nézze meg a teljes beszélgetést itt!