Nagy Erzsébet a Témában: A kormány csak a munkabeszüntetésből ért

Jövő hétre egyhetes sztrájkot szerveznek a tanárok, ennek kapcsán volt a kedd Témában Balogh Judit műsorvezető vendége Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivőjével. Szegedről eddig a Deák, a Tömörkény és a Radnóti jelezte a sztrájkhoz való csatlakozási szándékát, de a lista még nem teljes.
Miszlai Dorina

2023. január 18. 17:24

Nagy Erzsébet a Témában: A kormány
csak a munkabeszüntetésből ért

Nagy Erzsébet szerint nagy az érdeklődés a január 23-án kezdődő egyhetes munkabeszüntetés iránt és a tanárok is egyre tájékozottabbak a sztrájk jogi kérdéseivel kapcsolatosan. Már nemcsak a szakszervezetek, hanem a pedagógusok is részt vesznek a szervezésben: helyi szinten alakul ki hálózatosodás, Szegeden a STEP – a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja – igyekszik elérni azokat az intézményeket is, akik eddig kimaradtak a polgári engedetlenségből, hiszen „a csend nem rend”. A PDSZ kiegészítette a korábbi sztrájkköveteléseit is: elsőként azt követelik, hogy vonják vissza a tanárok sztrájkolását akadályozó, illetve a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat szankcionáló rendelkezéseket. Közben az események szervezésébe hivatalosan is becsatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete.

 

Azonban nemcsak a sztrájk szervezését veszi körül ekkora lelkesedés, hanem az „ellenszervezés is ilyen aktív”: igyekeznek a tanárokat és a diákokat is megfélemlíteni azzal, hogy a sztrájk miatt elmaradt tanítási napokat a nyári szünetben fogják pótolni, illetve Pintér Sándor a Ludovikán tartott beszédében pedzegette, hogy a tanévet akár június 30-áig is kitolhatják, hogy az oktatás nélküli napokat ellensúlyozzák. Ez egyébként – jelenleg – nem megvalósítható, hiszen a tanév rendjéről szóló rendeletnek – miszerint a tanév szeptember 1-jétől június 15-éig tart – egy ilyen döntés ellentmondana. Az ellehetetlenítés másik formája, hogy az intézményvezetők azt mondják a szülőknek, hogy a sztrájk ellenére minden a megszokott rend szerint fog menni, miközben lesznek olyan intézmények, ahol a tanárok háromnegyede megtagadja a munkavégzést, így maximum a gyermekfelügyeletet szervezi meg az intézmény. Éppen ezért a tanulók sztrájk napon való hiányzása igazoltnak minősül, a szülőnek nem kell igazolnia azt.

 

A munkabeszüntetés nem lesz olyan látványos, mint a hónapokkal ezelőtt szervezett élőláncok: a kormány kitiltotta a tv-stábokat az oktatási intézményekből, így nem lehet megmutatni a nyilvánosságnak, hogy mi történik az iskola falai között. A PDSZ január 31-ére szervezi a sztrájk csúcsát: ez a figyelmeztető sztrájk első éves jubileuma, ezért a szakszervezet azt kéri a pedagógusoktól, hogy aznap reggel 8 és 10 óra között szervezzenek olyan akciót, mely a figyelemfelhívásra alkalmas. Ehhez a figyelmeztető sztrájkhoz immár a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!