A Brit Nemzetközösség eltemette királynőjét: egész napos gyászszertartással helyezték örök nyugalomra II. Erzsébetet (frissítve)

Az Egyesült Királyságban szabadnap szeptember 19., így a britek akár Londonba is utazhattak, hogy élőben nézzék a temetést, számítások szerint a Westminster-apátság és a Buckingham-palota 1-2 kilométeres körzetében akár egymillióan is gyászolhatták a királynőt.
Garai Szakács László

2022. szeptember 19. 21:09

A Brit Nemzetközösség eltemette királynőjét:
egész napos gyászszertartással helyezték örök nyugalomra II.
Erzsébetet (frissítve)

 

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

Végső búcsút vettek hétfő este egykori rezidenciája, a windsori kastély Szent György-kápolnájában II. Erzsébet királynőtől, aki életének 97. esztendejében, csaknem 71 évi uralkodás után szeptember 8-án hunyt el.

 

A halálának bejelentését követő tíznapos gyászidőszak és gyászszertartás-sorozat utolsó mozzanataként, hétfőn a London nyugati határában fekvő legnagyobb királyi rezidenciára, a csaknem ezeréves windsori kastélyba szállították koporsóját.

 

 A kastély Szent György-kápolnájában, 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába.

 

A legszűkebb királyi család késő este még lerója kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúaktus már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik.

 

II. Erzsébet királynő sírboltját a Szent György-kápolna VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett kis emlékkápolnájában alakították ki. Itt nyugszik a néhai uralkodó édesanyja és édesapja, valamint 2002-ben elhunyt húga, Margit hercegnő. 

 

A főkápolnához toldott kis emlékkápolna kriptájában helyezték el hétfőn II. Erzsébet királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsóját is. Fülöp herceg tavaly áprilisban, életének századik, Erzsébettel kötött házasságának 74. esztendejében hunyt el, és tőle is a windsori Szent György-kápolnában vettek búcsút. Már akkor bejelentették azonban, hogy nyughelye ideiglenes, és hitvese halála után koporsóját a kápolnán belül átviszik II. Erzsébet temetkezési helyére, a VI. György emlékkápolnába, így mindkettőjüknek ez a végső nyughelye.

 

Megérkezett a néhai uralkodó koporsója a windsori kastélyhoz

Megérkezett hétfőn kora este II. Erzsébet királynő koporsója a brit uralkodók legnagyobb és legősibb rezidenciájára, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyhoz. A királynőt egy utolsó búcsúszertartás után a kastély Szent György-kápolnájában helyezik végső nyugalomra.

 

A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, és az előzetes becslések szerint valószínűleg meghaladta a félmilliót azoknak a száma, akik lerótták tiszteletüket a néhai uralkodó koporsójánál.

 

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, ahol gyászistentiszteleten vettek búcsút a királynőtől.

 

A ceremónián kétezer meghívott vendég vett részt, köztük Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök. Jelen voltak a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

 

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borította, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown –, amit a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken viselnek.

 

A Hyde Parktól autó vitte a koporsót Windsorba. Az 1820-ban elhunyt III. György király óta az összes brit uralkodót itt helyezték végső nyugalomra.

 

A menet olyan útvonalon haladt, amely mellett felsorakozhattak mindazok, akik egy utolsó pillantást kívántak vetni a néhai uralkodó koporsójára. Az utat több százezres tömeg szegélyezte, különösen a windsori nagyparkon belül, a park kapujától a kastélyig vezető csaknem 4,5 kilométeres nyílegyenes út, a Long Walk mentén, ahol a menet szakaszán végighaladt. A brit fegyveres erők különböző alakulatainak díszegységei által kísért, lépésben haladó jármű egy óra alatt ért a Long Walk elejétől a kastélyig. Ez volt az utolsó olyan helyszín, ahol a lakosság láthatta egykori uralkodójának koporsóját, a búcsúszertartás utolsó aktusaira ugyanis már csak meghívott vendégek, illetve a királyi család tagjai voltak hivatalosak.

 

A menethez a kastélynál csatlakozott II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király és testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja. Mögöttük haladt III. Károly két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Vilmos öccse, Harry sussexi herceg.

 

Az utolsó búcsúszertartás a windsori kastély Szent György-kápolnájában kezdődött 800 meghívott vendég jelenlétében.
 

Befejeződött II. Erzsébet búcsúszertartása

A Westminster-apátságban tartott búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz.

 

A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezeti.

Kanada a jórészt volt brit gyarmatokból alakult Nemzetközösség egyik olyan tagállama a 15 közül, aminek jelenleg is a mindenkori brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

 

A Hyde Parktól gépjármű vitte a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.

 

Megkezdődött a néhai uralkodó búcsúszertartása

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, és elhelyezték a búcsúszertartás idejére ott kialakított ravatalon.

 

A ceremónián kétezer meghívott vendég vesz részt. Jelen van Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

 

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown –, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken, például a parlament évenkénti megnyitóján viselnek.

 

A koporsót hétfőn a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba. A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

 

II. Erzsébet királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút. A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak uralkodóknak és kivételes jelentőségű, tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka.

 

 

Korábban írtuk:

A temetés menetrendje a következő:

  • 7:30: Bezárul a Westminster-palota kapuja. II. Erzsébet a brit parlamentnek is helyet adó épületben volt felravatalozva.
  • 11:44: A királynő koporsója elindul a Westminster-palotából a Westminster-apátságba. A koporsót egy ágyútalpon fogják húzni haditengerészek, a menetet a királyi család vezeti, mögöttük haladnak majd a legfontosabb gyászolók.
  • 11:52: A koporsó megérkezik a Westminster-apátságba.
  • 12:00: A temetési szertartás elkezdődik. Az eseményt David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti, az imádságokon kívül felszólalnak világi szereplők, beszédet mond többek között Liz Truss brit miniszterelnök is.
  • 12:55: Két perc néma csenddel emlékeznek meg a királynőről a Westminster-apátságban és Nagy-Britannia-szerte.
  • 13:00: A szertartás véget ér, eljátsszák a brit himnuszt, amelynek szövege szerint most már Isten óvja a királyt! kell énekelni Isten óvja a Királynőt! helyett. A koporsó elindul az apátságból Londonon keresztül, miközben a Big Ben harangjait folyamatosan félreverik.
  • 14:00: A koporsó megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol halottaskocsiba rakják. Innen a gyászolók és a kocsi is elindulnak a királyi család nevét adó Windsor-kastélyba.
  • 16:06: A halottaskocsi megérkezik Windsorba, ahol újabb gyászmenet indul. A III. Károly király és a családjuk gyalogosan kísérik majd a koporsót a windsori kastélyban található Szent György-kápolnához.
  • 17:00: Elkezdődik a gyászszertartás a Szent György-kápolnában.
  • 20:30: Lezárul a temetés. II. Erzsébetet néhai férje, Fülöp született dán és görög királyi herceg, halálakor edinburgh-i herceg mellé temetik.

 

Nyitóképünket az angol királyi család Facebook-oldaláról vettük át. A kép II. Erzsébetről uralkodásának platina jubileuma alkalmából készült, eddig nem hozták róla nyilvánosságra.