Nagy betegségben szenved a demokratikus intézményrendszer – Kutnyik Pál olvasói levele

„Akik nem emlékeznek a múltra, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt” – szól George Santayana sokat idézett életbölcsességéből egy gondolattöredék.
Szegedi Tükör

2022. április 17. 14:56

Nagy betegségben szenved a
demokratikus intézményrendszer – Kutnyik Pál olvasói levele

Van egy majdnem tökéletes, leendő köztársasági elnökünk, akinek csak annyi a szépséghibája, hogy köze nincs a nemzeti egységhez, amit neki kellene megtestesítenie, illetve megszüntetnie az ország népének kettészakadását. Nemcsak azért, mert a Fidesz alelnökeként és családokért felelős tárca nélküli miniszterként részt vett a kormánypárt minden torz döntésében, a jogállamiság lebontásában, a szegényeket kisemmiző lépésekben, hanem azért is, mert azt hirdette, hogy egy nő higgye el, neki nem kell olyan beosztás és fizetés, mint a férfiaknak. Ezek után az „akik azt mondják, hogy én csak egy báb leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le” mondattal vágott vissza Novák Katalin.

 

Hazánk első női köztársasági elnökét május 10-én iktatják be. Novák Katalin azt mondta: „Nekem minden magyart képviselnem kell. Én is maradok, aki vagyok.” Ez utóbbi mondata meglepett. Hogy a régi pártjához ideológiailag vagy lelkileg hű marad, az kizárólag az ő dolga. De hogy a felelősségtudata és a gondolkodása ne változzék, ne legyen érettebb, azt nehéz elhinni, hiszen minden ember változik. Munkájához jó egészséget és részrehajlás nélküli cselekvést kívánok!

 

Az alaptörvény idevágó cikkelye szerint a köztársasági elnök feladata a nemzeti egység megteremtése és az egység biztosítása, illetve őrködés a demokratikus intézményrendszer hibátlan működése fölött. Megjegyzem: a nemzeti egység és a demokratikus intézményrendszer is nagy betegségben szenved.

 

Göncz Árpád néhai köztársasági elnök a megválasztása után azt mondta: államfőként az a célja, hogy hazánkban legyen megbékélés, és érezzék jól magukat itthon a magyarok. Sajnos ez a Fidesz miatt sokkal rosszabb lett az elmúlt tizenkét évben. Kettészakadt az ország, már-már ellenségként tekint egymásra a két oldal. Magyarországon évek óta nincs igazi demokrácia, mert a hatalom magának vindikálja a jogot a nemzet korlátozására, akár az alkotmányban is. Elodázhatatlan a munka, fel kell számolni a kettéosztottságot, újra egyesíteni kell a nemzetet.

 

Kutnyik Pál