Nagy a baj, hervadnak Van Gogh napraforgói

Nehéz helyzetbe került az amszterdami Van Gogh Múzeum, nem igazán tudják hogyan állítsák ki a jövőben a világhírű festő híres napraforgós képét. Egy röntgenvizsgálat ugyanis kiderítette, hogy Van Gogh a virágok szirmait és szárait fényérzékeny sárga festékkel festette, amelyek lassan olajbarnává válnak.

2018. június 03. 15:23

Nagy a baj, hervadnak Van Gogh napraforgói

A barnulási folyamat az emberi szem számára még nem látható, de az idő előrehaladásával a festmény veszíthet abból a vibráló erejéből, amivel lenyűgözi a látogatókat.

Az Antwerpeni Egyetem szakértője, Frederik Vanmeert, úgy gondolja, nehéz megjósolni, mikor is lesz már látványos a változás, de biztos, hogy ez külső körülményektől is függ.

Látjuk, hol vannak azok a részek, ahol Van Gogh a fényérzékeny krómsárga festéket használta, ezekre kell majd a restaurátoroknak koncentrálniuk. És azt is megtaláltuk, hol dolgozott a festő smaragdzöld és vörös ólmozott festékkel, ami viszont egyre világosodik az évekkel.

Ez a folyamat nagyon nehéz helyzetbe hozza az aszterdami múzeumot, mivel itt található a legnagyobb Van Gogh-gyűjtemény, 200 festményt és 400 rajzot őriznek itt. Öt éve már lejjebb vették a fényt a kiállítótérben, hogy így is óvják a műalkotásokat.

Címlapon

mutasd mind