Muzsikáló Udvar: öt pazar este a városháza udvarán

Kamarazene, ketten a jelen és a jövő magyar jazzénekesnői közül, az egyik legnagyobb magyar hegedűművész öröksége, Désék és az irodalom, Fool Moon Tarján Zsófival és BKZ-val, irány a Széchenyi tér! Jegyek az IH-ban kaphatók!

2021. július 28. 09:47

Muzsikáló Udvar: öt pazar este a városháza udvarán

Öt este, amikor a szegedi városháza romantikus udvara megtelik zenével, egy kis irodalommal, sőt idén egy képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz is: mindegyik estére megéri elmenni, íme a műsor.

  • A hangversenyek sora ma, kedden este Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek koncertjével indul. Színpadra lép a Szegedi Szimfonikus Zenekar Fúvósötöse, a Giovani Artisti Vonósnégyes és a Tisza Kvintett, szólót játszik Somogyi Júlia fuvolaművész.
  • Július 30-án a Deák Big Band az ősszel megjelenő On the Sunny Side of the street címet viselő lemezének anyagából játszik koncertjén. Az est vendégeinek – Szirtes Edina Mókusnak, Tabatabai Nejad Flórának és Frankie Látónak – köszönhetően extra produkciókra és meglepetésekre is számíthatnak.
  • Hubay Jenő elsőszülött gyermekének 1898-ban komponálta a Gyermekjelenetek hegedűre és zongorára című ciklusát, amely egy kisfiú napját meséli el ébredéstől az álomig tíz tételben. M. Kakuk Móni 2018-ban minden tétel címe alapján írt egy novellisztikus meseszakaszt, amelyeket Császár Angela olvas föl. Véber Noémi festőművész szegedi tanítványai illusztrációkat is készítettek a műhöz, amelyekből kiállítás rendeznek az augusztus 1-jei előadáshoz kapcsolódva. A darabot Szecsődi Ferenc és Sztathatosz Sebestyén hegedűművészek, valamint Benedekfi István zongoraművész tolmácsolásában hallhatják.
  • Augusztus 3-án a Pár-beszéd című zenés irodalmi esten a Szegedért Emlékéremmel idén kitüntetett Grecsó Krisztián válogat friss – többek között szegedi tárgyú – írásaiból. A prózákra Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak.
  • Több mint egy évtizede a városházi nyári koncertek visszatérő vendége a szegedi Fool Moon, a pop-a cappella műfaj legnépszerűbb hazai képviselője. A csapat augusztus 5-én mutatja be Maradunk című produkcióját, amelyen a Honeybeast két tagját, Tarján Zsófiát és Bencsik-Kovács Zoltánt is vendégül látják.

A jegyeket az IH Rendezvényközpontban tudják megvásárolni, de akár online is megvehetik a belépőiket.

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250–300 főt befogadó helyszínen, a nagyszabású produkciók mellett, másfajta programokat, kamaraelőadásokat is kínáljanak a nézőknek.

Nyitóképünk Iványi Aurél illusztrációja, egy korábbi Muzsikáló Udvarban tartott előadáson készült

Címlapon

mutasd mind