Művészettörténeti kalandozások a Belvárosi Moziban: húsvét a művészetben

Az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról készített látványos ismeretterjesztő alkotást Phil Grabsky rendező. A másfél órás film Caravaggio, Leonardo, Raffaello, El Greco és Dalí megkerülhetetlen munkáit állítja a középpontba. A különleges mozit a Művészet templomai című képzőművészeti ismeretterjesztő sorozat keretében mutatja be vasárnap délután a Belvárosi Mozi.
Rafai Gábor

2022. április 22. 17:08

Művészettörténeti kalandozások a Belvárosi Moziban: húsvét a művészetben

Krisztus halála és feltámadása a nyugati civilizáció egyik megkerülhetetlen toposza volt az elmúlt kétezer évben. Egyszersmind talán minden idők legjelentősebb történelmi ténye is, amelyet hitelesen közvetítenek az evangéliumok, és megkapóan ábrázolnak különböző korok nyugati mesterei.

 

Akármilyen stílusban születtek is ezek a képzőművészeti műremekek, bármilyen felfogásúak is – győzedelmesként vagy kitaszítottként értelmezik-e Krisztust, éteri vagy kézzelfogható módon ábrázolják-e a körülményeket –, egyben közösek: mind ugyanarra a kritikus mozzanatra koncentrálnak.

 

Ez a szemet gyönyörködtető dokumentumfilm a húsvét ünnepkörét járja körbe: a Jeruzsálemben, az Egyesült Államokban és Európa-szerte felvett képkockák segítségével azt térképezi fel a rendező, milyen különböző módokon ábrázolták Krisztus passiótörténetét több száz éven keresztül. 

 

A húsvét a művészetben több évtizedet, sőt évszázadot átölelő művészettörténeti kalandozás. A filmet a műkincsek kiállítási helyén, múzeumokban és galériákban forgatták. 

 

Nekünk, akik a filmet és így a műalkotásokat szemléljük, mindez közös történetünk: kultúrkörünk alapja.

 

Az angol nyelvű ismeretterjesztő filmet április 24-én, vasárnap délután 4 órától vetítik a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos teremben magyar felirattal.