Munkavállalásnál előnyben a németül beszélők: középiskolások versenye az egyetemen

Joggal tartják az angolt az modern kor latinjának, ám Magyarországon a munkaerőpiac kiváló lehetőségeket kínál azoknak, akik magas szinten beszélnek németül. Szegeden csütörtökön a legjobb németes középiskolások versenyeztek.

2020. január 25. 11:53

Munkavállalásnál előnyben a németül beszélők: középiskolások versenye az egyetemen

Nagy hagyományokkal rendelkezik az IT Services Hungary németnyelvi versenye, amelyet első alkalommal rendeztek meg Szegeden.

A Deutsche Telekom leányvállalata azért szállt be a verseny támogatásába, hogy motiválja a középiskolásokat a német nyelv tanulására. A vetélkedő másik szervezője az SZTE bölcsészkarának Germanisztikai Intézete volt.

A verseny megnyitóján Nagy Sándor alpolgármester beszélt arról, hogy az európai közösségben nagyon fontos a magyarok számára a nyelvtudás. Az angol a modern kor latinja – jegyezte meg, amihez hozzátette:

a hazánkban megtelepedő nagyszámú német cég miatt a német nyelv ismerete komoly versenyelőnyt jelenthet az álláskeresésben és a munkavállalásban. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az üzleti szféra is felfedezte magának a nyelvtanulás népszerűsítését.

A szegedi egyetem bölcsészkara nagyüzem, ahol huszonnégy alapszakon és harminc mesterszakon, doktori iskolák sokaságán át folyik a tanítás, és ahol tucatnyi nyelvet oktatnak – mondta el köszöntőjében Gécseg Zsuzsanna oktatási dékán helyettes. Az angol mellett a németet tanuló hallgatók száma a legmagasabb a szegedi BTK-n – tette hozzá. 

Az ország legjobb egyetemén, a legjobb bölcsészkaron a legjobb németet tanulni – fordult a középiskolásokhoz Bombitz Attila a szegedi Germanisztikai Intézet igazgatója, aki szerint történelmi, politikai, kulturális és gazdasági okok miatt a múltban, a jelenben és a jövőben is német nyelv ismerete fontos az itt élők számára.  

Az értékteremtés fontosságáról szólt Komjáti Orsolya Ágnes, az IT Services Hungary szegedi vezetője, amikor arról beszélt, hogy az üzleti szféra, az egyetem és az önkormányzat együttműködésének eredménye a középiskolásokat megcélzó nyelvi verseny. Nem tagadta, hogy az általa képviselt cég németül magasan szinten beszélőket is keres, ez a cél is motiválta őket akkor, amikor szerepet vállaltak a verseny megszervezésében.  

A SprIchsT du DeutScH? elnevezésű verseny szegedi döntőjébe a régióból induló közel nyolcvan versenyezőből tízen verekedték be magukat, akiknek egy általuk szabadon választott témából kellett tízperces előadást tartaniuk, majd a zsűri idevágó kapcsolatos kérdéseire válaszolniuk. A tíz diák között szegediek is szerepeltek, a Kőrösy-szakgimnázium és az Eötvös-gimnázium tanulói.

A diákok prezentációiban kiemelt helyet foglaltak el a környezetvédelmi kérdések, a klímakatasztrófa bekövetkezésének lehetősége, valamint az intelligens jövő kérdéskörei. Minderről imponáló nyelvtudás birtokában beszéltek a versenyzők.

B. P.