Munkavállalási engedély nélkül dolgozó vietnámi, indonéz, mongol és fülöp-szigeteki vendégunkásokkal tömné be a kormány a munkaerőpiacon tátongó lyukat

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség korábbi elnöke szerint a javaslat a munkaerőhiányt nem a bérek növelésével, hanem az olcsó munkaerő behozatalával igyekszik megoldani.
Kékes Viktória

2022. május 23. 12:20

Munkavállalási engedély nélkül dolgozó vietnámi, indonéz, mongol és fülöp-szigeteki vendégunkásokkal tömné be a kormány a munkaerőpiacon tátongó lyukat

A Népszava vette észre, hogy a többek között a gránitszilárdságú Alaptörvény 10. módosítását is lehetővé tévő törvényjavaslat csomagban elrejtettek egy olyan rendelkezést is, amely véglegesíti azt a koronavírus járvány miatt ideiglenesen bevezetett jogszabályt, amely lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy

 

a harmadik országbeli állampolgárok minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek Magyarországra, és akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak.

 

A kormány a vendégmunkások könnyített behozatalával az ismét egyre erősödő munkaerőhiányt kívánná orvosolni. 

 

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint azonban a fentiek legfeljebb majd néhány munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak hoznak jó pénzt a konyhára, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldják meg. 

 

László a Népszavának kiemelte, hogy az új szabályozás eddig sem volt érezhető hatással a vendégmunkások számára, a feldolgozóipar területén legalábbis nem nőtt meg jelentősen a távol-keleti munkások száma. Ennek oka szerinte az, hogy Magyarország nem valódi célország számukra. 

 

A dolgozók nem érzik jól magukat a munkahelyükön, nincs jövőképük, nem versenyképes a fizetésük, a hiányzó kollégák miatt viszont egyre nagyobb a túlterheltségük.

 

László szerint, amíg ezekkel a problémákkal nem néznek szembe a munkaadók, hiába hoznak be külföldről is új embereket, a fluktuáció nem fog csökkenni.

 

Pláne, ha előtte már azzal fenyegetik a magyar dolgozókat, hogy ha „problémázol, jön helyetted az ázsiai, aki nem szól vissza”. 

 

A törvényjavaslathoz a Jobbik és a DK is nyújtott be módosító javaslatokat, amelyekkel törölnék a  harmadik országbeliek foglalkoztatásával kapcsolatos könnyítéseket.  

 

Z. Kárpát Dániel, jobbikos képviselő indoklása szerint a Jobbik semmilyen körülmények között sem támogatja a harmadik országból érkező munkavállalók szervezett behozatalának könnyítését. A DK-s képviselők indoklása szerint a harmadik országbeli munkaerő behozatalának jelentős egyszerűsítése hátrányos a magyar munkavállalók számára, mert az közvetve alacsonyan tartaná a munkabéreket, és a munka világának peremére szorult magyar munkavállalók munkához való jutását is megnehezítené. 

 

Kordás László, a módosítót jegyző egyik DK-s képviselő a Népszava kérdésére úgy fogalmazott: a javaslat a munkaerőhiányt nem a bérek növelésével, hanem az olcsó munkaerő behozatalával igyekszik megoldani. A Magyar Szakszervezeti Szövetség korábbi elnöke szerint a dolgozó azonban nem lehet pusztán egy költségelem, és nem lehet még több jogot elvenni tőlük. 

 

Címlapon

mutasd mind