Munkások lakták be a Makkosházi óvodát, ami még az idén teljesen megújul

Átadták kedden a munkaterületet a kivitelezőnek az Agyagos utcai Makkosházi óvodában. A gyerekek a felújítás idejére a Temesvári körúti óvodába költöztek, de még az idén megszépülve visszakapják megszokott helyüket. Öt év alatt ez már kilencedik óvoda, ami megújul a városban.

2021. július 07. 07:57

Európai uniós és saját forrásból korszerűsíti a szegedi önkormányzat az Agyagos utcai Makkosházi óvodát. Június végétől – átmenetileg – már a Temesvári körúti óvodába járnak a gyerekek.

– 2017 óta ez már a kilencedik óvoda, amit európai uniós támogatással újat fel az önkormányzat. A kilenc épület korszerűsítésére összesen 2 milliárd 400 millió forintot fordított a város, amelyből 600 millió forint volt a szegedi önkormányzat önereje – mondta el a helyszínen Szabó Sándor országgyűlési képviselő abból az alkalomból, hogy átadták a munkaterületet a kivitelezőnek.

Szabó Sándor emlékeztette a jelenlévőket arra is, hogy az óvodák megújítása mellett jelentős bölcsőde-korszerűsítési program is zajlik Szegeden: eddig 7 bölcsőde felújítására összesen 1,4 milliárd forintot fordított a város.

Bár az iskolákat a kormány korábban elállamosította, az önkormányzat a szegedi gyerekek és pedagógusok érdekében ezekre az intézményekre is több milliárd forintot fordított az elmúlt években.

– Óvodát, bölcsődét vagy iskolát korszerűsíteni az egyik legjobb befektetés a jövőbe, mert nem mindegy, hogy a gyermekeink milyen körülmények között nőnek fel, tanulnak – mondta Kozma József, a városrész önkormányzati képviselője.

Beszélt arról is, hogy a panel- és a kertváros határán 1990-ben épült, 108 férőhelyes Makkosházi intézmény a város egyik legfiatalabb óvodaépületével rendelkezik. A panel technológiával épült intézmény három különálló, magastetős épületegyüttese azonban mára megérett a korszerűsítésre.

A fejlesztésre 280 millió forintot fordít a város, amelyre 220 millió forint európai uniós és 60 millió forint saját forrást használ fel az önkormányzat.

Az energetikai korszerűsítés során többek között kicserélik az óvodaépület korszerűtlen homlokzati nyílászáróit, elkészítik az épületek teljes homlokzati és hőszigetelését. Hő- és vízszigetelést kap a tetőfödém is. Új villámvédelmet is kiépítenek és hófogókat helyeznek fel a tetőre, ahol napelemek is helyet kapnak.

A meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszereket is korszerűsítik. Az óvodaépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítását is elvégzik és alacsony energiafogyasztású LED-világítást építenek ki.

Új beléptető- és informatikai rendszer létesül, új főelosztót telepítenek, a gyengeáramú rendszereket és a riasztórendszer kábelhálózatát is cserélik.

Akadálymentesítik az épületet, valamint új tároló és karbantartó helyiséget alakítanak ki és kibővítik tárgyalót.

A felújítással érintett részeken kicserélik a belső ajtókat, válaszfalak is épülnek, a belső terek falait kifestik. A csoportszobák külső árnyékolást kapnak és szúnyoghálókat tesznek fel az ablakokra.

Az épületen kívül felújítják a külső korlátokat és taposórácsokat, a rámpához új térburkolat készül.

A fejlesztés várhatóan 2021 negyedik negyedévében fejeződik be. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Püspöki Építőipari Kft. végzi el.

Az óvodafejlesztési program a Makkosházi óvoda után a tervek szerint a Gyertyámos utcai és a Tarjáni óvoda felújításával folytatódhat.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a témában!