Munkahelyváltásra ösztönzi a dolgozók harmadát az otthoni munkavézgzés lehetősége

Egyre népszerűbb a home office.
Cservenák Zoltán

2022. május 05. 15:33

Munkahelyváltásra ösztönzi a dolgozók harmadát az otthoni munkavézgzés lehetősége

A munkahelyváltás legfőbb ösztönzőjének a dolgozók 86 százaléka ugyan még mindig a magasabb munkabért jelölte meg, a válaszadók 46 százaléka a legfontosabb motivációk között a rugalmasabb munkavégzést és munkaidőt, 32 százalékuk pedig a home office lehetőségét említette 

 

– derül ki a Profession.hu reprezentatív felmérésből.
 

Az álláshirdetési portál tavaly év végén 1500 munkavállaló és 200 munkáltató bevonásával készített kutatást a munkahelyváltás motivációiról.
 

A távmunkára irányuló dolgozói igény a járványhelyzet óta jóval erőteljesebben jelen van, ezért azok a vállalatok, akik ezt biztosítják, versenyelőnyt élvezhetnek a munkaerőpiacon, ennek ellenére ezt a lehetőséget az álláshirdetésekben még mindig kevesen jelenítik meg.
 

A Profession.hu oldalán feladott hirdetéseknél ugyan jellemzően nem tüntetik fel a home office lehetőségét, azonban 2020-hoz képest 2021-ben megháromszorozódott azoknak a hirdetéseknek a száma, amelyekben említették ezt az opciót.
 

Jellemzően azon az öt területen említik leggyakrabban az álláshirdetésekben a home office-t, ahol nagyobb kihívást jelent a nyitott pozíciók betöltése: a HR (azon belül is a toborzás), az IT (leginkább a programozás), a pénzügy és könyvelés, az értékesítés és kereskedelem, valamint a marketing területek.
 

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR-igazgatója elmondta: az otthonról is elvégezhető munkáknál gyakran megjelenik opcióként a home office, ezeken belül pedig különösen azoknál a szakmáknál figyelhető meg, amelyeknél nagyobb kihívás jelenleg munkaerőt találni. E szektorokban többnyire nem juttatási elemnek számít, sokkal inkább egy markáns munkavállalói elvárást teljesítenek vele.
 

Valószínűsíthető, hogy hosszabb távon is megmarad ez a tendencia, hiszen a pandémia előtt is érezhetők voltak hasonló igények és törekvések, amiket felerősített a járványhelyzet. 

 

Az irodacentrikus munkavégzés elhagyása azonban nemcsak a munkavállalók részéről elvárás, hanem a munkaadóknak is jelentős előnyük származhat belőle. 

 

Az adott cég kultúráján múlik, hogy végül a teljes home office vagy a hibrid munkavégzés felé hajlanak, egyelőre az utóbbi fordul elő gyakrabban – tette hozzá Simon-Göröcs Lili.

 

(fotó: MTI/Marjai János)