Múlt pénteken több energiát termeltek a napelemek hazánkban, mint a paksi atomerőmű

Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hétfői tájékoztatása szerint február 10-én, pénteken megdőlt az eddigi napenergia-termelési csúcs Magyarországon. Ebből még exportra is jutott, de a magyarok ettől függetlenül nem kapják olcsóbban az energiát.
Vass Imre

2023. február 13. 21:01

Múlt pénteken több energiát termeltek a napelemek hazánkban,
mint a paksi atomerőmű

A tél és a hideg idő ellenére február 10-én megdől az eddigi napenergia-termelési csúcs Magyarországon, a déli órákban 1953 megawattot termeltek a napelemek. Ez 94 megawattal volt magasabb, mint a korábbi, tavaly júliusi országos rekord. Érdekesség, hogy akkor 24 fok volt az átlaghőmérséklet, míg pénteken mínusz 2,4 fok. 

 

Február 10-én a megújuló energiaforrások, elsősorban a napelemek összesen 2072 megawattot termeltek, ez az ország villamosenergia-fogyasztásának közel 37 százaléka. Ez a részarány 0,3 százalékkal meghaladta a paksi atomerőmű termelését, ami 2053 megawatt volt.

 

Érdekesség még, hogy ebben az időben mintegy 240 megawattnyi áramot még exportáltunk is. 

 

Tehát összességében a megújuló energiaforrások és a paksi atomerőmű hazánk villamosenergia-fogyasztásának közel 75 százalékát fedezték. Ennek fényében érthetetlen, hogy miért szálltak el olyan brutálisan a villamosenergia árak Magyarországon.

Címlapon

mutasd mind