Müller Cecília: Egy év után újra látogathatók az idősotthonok, újraindulhatnak a szűrővizsgálatok és az egynapos sebészeti beavatkozások

Az otthonokat csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. Magyarországon már vakcinabőség van az országos tisztifőorvos szerint.

2021. április 29. 20:06

Müller Cecília: Egy év után újra látogathatók az idősotthonok, újraindulhatnak a szűrővizsgálatok és az egynapos sebészeti beavatkozások

Csütörtöktől azonnali hatállyal visszavonja a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban egy éve elrendelt látogatási tilalmat – jelentette be az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller Cecília kifejtette,

csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ismét a látogatás lehetőségével, az ilyen személy magával viheti a találkozóra a 18 évnél fiatalabb gyermeket is.

Megszűnik az intézményelhagyási tilalom is a védettségi kártyával rendelkezőknek. Ha valakinek ilyen nincsen, és 72 óránál hosszabb időre elhagyja az otthont, csak negatív antigén gyorsteszt elvégzését után térhet vissza.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a védettségi kártyával nem rendelkezőknek az egyéb kapcsolattartási lehetőségeket a bent lakók és a családtagjaik között az intézményeknek, a korábbi szabályok szerint továbbra is biztosítaniuk kell. A szociális és bentlakásos intézményekben lakók és dolgozók továbbra is igényelhetik a védőoltást.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy

szigorú szabályok mentén újraindulnak a megelőzést szolgáló, népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok, és jövő héttől egynapos sebészeti ellátásokat is végezhetnek az egészségügyi intézmények.

Utóbbiakhoz előzetes időpontfoglalás szükséges.

Vakcinabőség van, van elég vakcina Magyarországon. Most már kizárólag az embereken múlik, hogy élnek-e a védőoltás lehetőségével

– jelentette ki a tájékoztatón Müller Cecília.

Az oltásra továbbra is regisztrálni kell, és ezzel együtt elérhető az időpontfoglalási lehetőség is, és a kínai Sinopharm után az AstraZeneca vakcinájára is megnyílt az időpontfoglalási lehetőség. Magyarországon a lakosság 39 százaléka kapott már legalább egy oltást, és a védőoltások felvételének növekedésével egyértelműen javultak a járványügyi adatok.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy az oltóanyagok folyamatosan érkeznek, csütörtökön 400 ezer adag Sinopharm- és 44 ezer 400 Moderna-vakcina érkezik, utóbbit jellemzően a második körös oltásra használják majd fel. Müller megerősítette, hogy a teljes védettséghez az egyes oltóanyagok mindkét adagját be kell adni.

A teljes tájékoztatót itt lehet megnézni: