Müller Cecília bízik benne, hogy a józan ész győz az aggodalmakkal, tévhitekkel és álhírekkel szemben

Megszólalt a tiszti főorvos, aki eddig a negyedik hullámban eléggé csendben volt.
Kovács M. Norbert

2021. november 21. 12:50

Müller Cecília bízik benne, hogy a
józan ész győz az aggodalmakkal, tévhitekkel és álhírekkel
szemben

Az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek többlet antigénhatásra van szüksége.

 

Müller Cecília a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon.

 

A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást.

 

A tisztifőorvos az oltási héttel kapcsolatos várakozásairól úgy fogalmazott: „nagyon bizakodó vagyok és az is szeretnék maradni”. Hiszen „az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják”, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében.

 

„Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött”

 

– mondta.

 

Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart, Müller Cecília azt hangsúlyozta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be.

 

„A negyedik hullámban éppen a delta típussal küzdünk” – jegyezte meg.

 

Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni

 

– magyarázta, egyúttal mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát.

 

A variánsokra utalva kiemelte: pont ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége.

 

 Hozzátette:

 

a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz.

 

A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje – mondta az országos tiszti főorvos.

 

Kiemelte, hogy a koronavírus megváltozásával a kórokozó viselkedése is megváltozott, ezért is tud most a delta típus rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában.

 

Müller Cecília arra figyelmeztetett:

 

egy makkegészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség. Ezért fontos az egyéni védelem.

 

A tisztifőorvos jelezte azt is, hogy az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind