Müller Cecília: a nagyobb iskolákban lesznek hőkapuk, a kisebbek hőmérőket kapnak

Pénteken tájékoztatta az oktatási intézményeket az államtitkárság, a hőkapukat és hőmérőket keddtől szállítják az iskolákba.

2020. szeptember 28. 13:47

Müller Cecília: a nagyobb iskolákban lesznek hőkapuk, a kisebbek hőmérőket kapnak

Az országos tisztifőorvos a hétfői koronavírus-sajtótájékoztatón jelentette be, hogy október 1-jére minden intézmény megkapja a szükséges eszközöket a diákok hőmérsékletének mérésére. Korábban több – természetesen nem kormánypárti – lap is megírta, nincs elegendő hőmérő, így a diákok az iskolák bejáratánál tömegelnek reggelente, lázmérésre várva.

Müller Cecília ezután azt javasolta az intézményeknek, hogy több bejáraton engedjék be a diákokat, de most úgy néz ki, ehhez eszközöket is biztosítanak, egy hónappal az iskolakezdés után.

Emberminisztérium: a köznevelés felkészülten és fegyelmezetten védekezik a járvány ellen

Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma győzelmi jelentésében azért azt is írja, hogy az iskolai testhőmérséklet-méréshez az eszközöket megyénként szeptember 29-én és 30-án osztják ki.

A szaktárca összegzése szerint rendkívüli szünetet szeptember 28-án az óvodák csupán fél százalékában – 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben, a 3079 iskolából pedig csak 7 helyen hirdettek meg. Tantermen kívüli, digitális munkarendet 118 intézményben rendelt el egy-egy osztály számára az operatív törzs, ez azt jelenti, hogy az iskolák négy százaléka érintett.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése értelmében október 1-jétől tovább fokozzák a védekezést: valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor mérik majd a gyermekek, a tanulók és az ott dolgozók testhőmérsékletét, ami segít kiszűrni a betegeket és ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát.

A járvány elleni védekezés közös feladat, ezért a testhőmérséklet-mérést pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, technikai dolgozók, felsőbb éves tanulók egyaránt végezhetik majd, ehhez a kormány több mint 41 ezer érintésmentes digitális hőmérőt oszt ki az intézményeknek, fenntartótól függetlenül. Minden állami, egyházi, önkormányzati vagy magánintézmény, iskola és óvoda kap eszközt.

Százhúsz, nagy tanulói létszámú, egyetlen bejárattal rendelkező iskolában – a zökkenőmentes beléptetés érdekében – a digitális hőmérők biztosítása mellett hőkamerás beléptető rendszert is telepítenek.

(Fotó: MTI/Balolgh Zoltán) 

Vélemények

mutasd mind