Mulcsként végzik a karácsonyfák

Akár 50 tonna fenyőfát is összegyűjt a környezetgazdálkodás a következő hetekben Szegeden. A járatok a lakótelepeken hétköznapokon is, a kertesházas övezetekben inkább a hétvégi időszakban jelennek meg. A cég azt kéri, csak a megfelelő helyre és csak minden dísztől megszabadítva tegyük utcára egykori karácsonyfáinkat.
Vass Imre

2022. január 18. 19:30

Mulcsként végzik a karácsonyfák

Bár vízkeresztet már másfél hete magunk mögött hagytuk, de manapság sokan nem tartják a hagyományt és később válnak meg a karácsonyfáktól. Mostanra azonban a többség mégis lebontja a díszeket, a fenyők pedig utcára kerülnek. A Környezetgazdálkodási társaság idén is ingyenesen szállítja el ezeket. 

 

Makrai László, a cég vezetője arra kért mindenkit, hogy ne a szelektív gyűjtőszigetekre vigyék el a karácsonyfákat, hanem tegyék ki a kukák mellé, ahonnan majd elszállítják.

 

A begyűjtő járatok már el is indultak, kedden reggel a Derkovits fasoron gyorsan haladt az autó, a személyzet gyakorlott módon pakolta meg a járművet. Sorra tűntek el a kocsi gyomrában a kisebb-nagyobb fenyőfák. A legtöbben eleget tesznek a cég kérésének és úgy helyezik ki az utcára a korábbi karácsonyfákat, ahogy kérték,  de kivételek mindig akadnak.

 

 

Rozsnyai János, szállítási és logisztikai részlegvezető elmondta, a begyűjtés során néha azért akadnak problémák. Például díszek, talpak maradnak a fán. Azonban  ennél nagyobb gond, hogy a kidobott karácsonyfák mérete nem haladhatná meg a másfél métert. Az ennél nagyobb fákat kézzel kell bedobálni a járműbe, illetve a gép nem tudja olyan mértékben összetörni és összetömöríteni, ami megfelelő lenne az elszállításhoz.

 

A cég évente akár 50 tonna fenyőt is begyűjt, amennyiben ezeken nincsen dísz vagy egyéb szennyeződés, mulcsot készítenek belőle, amit a város közterületein hasznosítanak újra. A fenyőelszállításban azonban konkurenciája is van az önkormányzati cégnek: sokan éjszakánként járják utánfutóval az utcákat és elviszik a kirakott fákat. Ezzel kárt ugyan nem okoznak, viszont valószínűleg ezeket később eltüzelik, ami viszont már erősen környezetszennyező.