Működik a propaganda, a magyarok többsége szerint Brüsszel a hibás az Európa-rekorder inflációért

A kormány elhibázott gazdaságpolitikájával szemben egyre többen hibáztatják a kereskedőket is. Közben Európaszerte egyre csökken a pénzromlás mértéke, az eurózónában már 10 százalék alatt van.
Kékes Viktória

2023. március 20. 08:20

Működik a propaganda, a magyarok többsége szerint Brüsszel a hibás az Európa-rekorder inflációért

Hónapok óta egész Európában Magyarországon a legmagasabb az infláció, a legnagyobb mértékben a háztartási energia és az élelmiszerek drágultak. Ez utóbbi esetén februárban az Eurostat 47 százalékos éves áremelkedést mért. Tőlünk messze lemaradva következik 29,7 százalékkal Litvánia, majd 28,7 százalékkal Szlovákia. Régiónk többi országában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában viszont 25 százalék vagy az alatti az élelmiszerinfláció mértéke. Mégis, a magyar emberek egyre növekvő hányada, már 63 százaléka gondolja úgy, hogy a magas élelmiszerárak oka a brüsszeli szankciókban keresendő – írja a Népszava.

Forrás: Publicus/Népszava

Ráadásul nemcsak a kormánypárti szavazókra hatott a propaganda, de a bizonytalanok és az ellenzéki szavazók körében is egyre többen a szankciókat teszik felelőssé az Európa-rekorder drágulás miatt: 

Forrás: Publicus/Népszava

 

A brüsszeli szanckiók mellett egyre többen hibáztatják a kereskedőket is a magas árakért. 

 

Mindezekkel párhuzamosan csökken azok száma, akik a kormány hibás gazdasgpolitikáját, vagy a gyenge forintot teszik felelőssé a drágulásért. 

 

Orbán Viktor is érzékeli, hogy az infláció komoly probléma, több alkalommal ígéretet tett arra, hogy kormánya még idén egyszámjegyűre mérsékli majd a pénzromlás mértékét. Szakértők viszont úgy látják: erre nincs sok esély. Molnár László, a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója arra figyelmeztet: még ha sikerülne is egyszámjegyűre csökkenteni az inflációt, az sem jelentené azt, hogy bármi olcsóbb lesz:

 

„Az árak növekedési üteme csökken le erre, tehát decemberben a 2022 decemberi átlagárakhoz képest 8 százalékkal állnak majd magasabban az árak. Tehát az továbbra is áremelkedést jelent, csak csökkenő ütemű áremelkedést”.

 

Az biztos, hogy a hamarosan közelgő húsvét kapcsán is jobb, ha felkészülünk rá: sokkal többet kell majd fizetnünk az ünnepi asztalra kerülő finomságokért.