Mucsi Tamás a Témában: Makón is ingyen vinnék az egyházak az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézményeket

A Szeged Televízió Téma című műsorának kedd esti adásában Balogh Judit műsorvezető vendége Mucsi Tamás, a makói önkormányzat DK-s önkormányzati képviselője volt. A beszélgetés apropója az volt, hogy az egyház ingyen venne át öt önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant, miközben csak a Kálvin Téri Általános Iskola elvételével félmilliárddal károsítanák meg az önkormányzatot. Hogy erre a problémára felhívja a figyelmet, az önkormányzati képviselő egy ingatlanértékesítési portálon ezer forintért hirdette meg az egyik iskolát.
Miszlai Dorina

2023. március 29. 17:42

Mucsi Tamás a Témában: Makón is
ingyen vinnék az egyházak az önkormányzati tulajdonban lévő
oktatási intézményeket

Makón három iskola és két óvoda ingatlanára tart igényt a három egyház. Mucsi szerint ezzel a lépéssel a kormány feszegetni akarja a határokat, azt nézik, hogy hol van a társadalomnak a tűrőhatára. Párhuzamot von a magánnyugdíj pénztárak államosításával, hiszen a magánszámlákon lévő pénzek államosítását is ugyanúgy egy tollvonással intézték el, mint ahogy ebben az esetben akarnak eljárni. Szerinte az önkormányzatnak kellene az oktatást végeznie a saját ingatlanában, ez a hibrid megoldás, ami most van – miszerint az önkormányzat tulajdonában lévő intézményekben az egyház folytat oktatást; emiatt a tevékenység miatt formálhat jogot az egyház ezekre az ingatlanokra – nem megfelelő. Az önkormányzatok jogait, feladatköreit, illetve az elérhető források mennyiségét egyébként évről évre csökkenti a kormány, Mucsi szerint a végső cél az önkormányzatok kivéreztetése, hogy ne legyenek többé önkormányzatok, hanem a kormány szabadon jelölhesse ki az általuk megfelelőnek tartott vezetőket a települések élére.

 

Mivel Makó polgármestere nem tett lépéseket azügyben, hogy megakadályozza az ingatlanok elveszítését – amit Mucsi véleménye szerint egy felelős vezetőnek meg kellett volna tennie -, így ő kereste fel levélben a három egyház vezetőjét, hogy mondjanak le az ingatlanok ingyenes átvételéről. Ha ezt nem is sikerül megvalósítani, annyit mindenképpen szeretne elérni, hogy legalább valamennyi pénzt kapjon ezért a városvezetés, hiszen az intézmények egy részében az adófizetők pénze is benne van. A beszélgetésig az egyházaktól nem érkezett válasz, de a képviselő reméli, hogy Kübekházához hasonlóan a társadalom nagy ellenállása miatt visszalép az egyház ettől az ügylettől.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!