MTA: Helyezzék vissza az elbocsátott tanárokat eredeti munkahelyeikre!

A tudományos testület szerint szükség van a közoktatási rendszer alapos átalakítására, egy választási ciklusokon átívelő, „össztársadalmi megegyezés” által övezett köznevelés fejlesztési programra, ami a kiemelkedő tehetségek gondozása mellett a társadalmi kohézió növelésének és a felzárkóztatás céljának is eleget tesz.
Kékes Viktória

2022. december 21. 08:10

MTA: Helyezzék vissza az elbocsátott tanárokat eredeti munkahelyeikre!

Állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége „a közoktatás helyzetéről és a fejlesztéséhez szükséges teendőkről”. Ebben elsőként üdvözlik, hogy párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a kormány és a tanárok képviselőinek részvételével, de a párbeszédet ki kell terjeszteni minden érintettre, és 

 

„az elbocsátott tanárok visszahelyezését eredeti munkahelyeikre”.

 

Ebben a köztársasági elnök közbenjárását kérik.

 

Szerintük az is előremutató, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta a pedagógusok valós béremelésére vonatkozó intézkedési programját. Ugyanakkor

 

„mielőbb biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a velük azonos szintű képzettséggel rendelkező szellemi foglalkozásúak fizetésének mindenkori átlagát”.

 

A tudományos testület szerint szakmai autonómiát és teljesítményarányos bérezést kell biztosítani a pedagógusoknak, és meg kell erősíteni az egyetemeken a tanárképzést.

 

Ezen felül:

 

„Országunknak a közoktatási rendszer alapos átalakítására, választási ciklusokon átívelő köznevelés fejlesztési programra van szüksége, amely a kiemelkedő tehetségek gondozása mellett a társadalmi kohézió növelésének és a felzárkóztatás céljának is eleget tesz”. 

 

A testület tagjai hangsúlyozzák, hogy megfelelő figyelem és anyagi ráfodítás híjján semmiféle szervezeti reform sem fordíthatja vissza a több évtizedes negatív tendenciákat.

 

Az MTA végül felajánlja tagjai és testületei, kiváltképpen a Pedagógiai Tudományos Bizottság és a Közoktatási Elnöki Bizottság tudását és tapasztalatait, hogy segítse egy „tudományosan megalapozott, korszerű közoktatás feltételeinek kialakítását”.

 

Közben a Pécsi Tankerületi Központ polgári engedetlenség miatt felmondott Tölgyfa Gergelynek, aki a Pécsi Művészeti Gimnáziumban tanított. A fiatal tanár a Népszavának elmondta, hogy társai az ő kirúgása ellenére sem hagynak fel a polgári engedetlenséggel, legyen ennek bármi is a következménye. A pécsi pedagógus a 14. tanár hazánkban, akit polgári engedetlenségben való részvétel miatt bocsátottak el.

A kirúgásokkal párhuzamosan a felmondások száma is egyre növekszik. Újabb három pedagógus jelentette be távozását. Egyikük az Eötvös József Gimnáziumban, másikuk a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, egy harmadik pedig a a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban fejezi be tanári munkáját saját döntéséből.