MSZP: Vissza a közpénzt!

A Magyar Szocialista Párt tegnap törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy az Országgyűlés ismételten közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezze a vagyonkezelő alapítványokat. 

2021. március 31. 17:35

MSZP: Vissza a közpénzt!

A javaslat célja, hogy a „fideszes kifizetőhelyek” kerüljenek vissza a Közbeszerzési Törvény hatálya alá, és ez vonatkozzon a már a folyamatban lévő építési és egyéb beszerzési eljárásaikra is. – áll a Magyar Szocialista Párt közleményében.

A párt szerint a vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó szabályok megalkotásával ugyanis a kormány egy újabb eszközt teremtett arra, hogy az emberek adóforintjai „elveszítsék közpénz jellegüket”. Ezt a formát találták ki arra, hogy fideszes politikai vezetőkből örökös kuratóriumi tagokat csináljanak, és számtalan értékes fővárosi és vidéki ingatlant, kastélyt, szántót, balatoni kikötőt, gazdasági társaságokat, részvényeket stb. magántulajdonba adjanak.

Csak az Mathias Corvinus Collegium 2020 májusa óta több mint 500 milliárdos közvagyonnal gyarapodott!

Az egyetemek magánosítása is ugyanezzel a módszerrel történik, hiszen az intézményeket vagyonkezelő alapítványok fogják fenntartani.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Uniótól érkező 1.500 milliárd forint felhasználása esetében sem kell alkalmazni a közbeszerzési szabályokat. Ez közpénz, mégis kontroll, megkötés és átláthatóság nélkül akarják elkölteni. – írják a közleményben.

Ezek alapján nem lehet véletlen az, hogy a Miniszterelnökség, melynek államtitkára Orbán Balázs, akik egyben a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke is, javaslatára az Országgyűlés kivételes eljárásban úgy módosította a közbeszerzésekről szóló törvényt, hogy a vagyonkezelő alapítványoknak véletlenül se kelljen átlátható módon, nyilvános eljárás keretében elköltenie ezt a forrást.

Az MSZP számára ez elfogadhatatlan, különösen, hogy a koronavírus-világjárvány ideje alatt magánosítják az ország vagyonát, miközben a családokat a gazdasági válság sújtja.

Amennyiben valóban csupán annyi a cél, hogy ezek az alapítványok fiatal tehetségeket támogassanak, versenyképes egyetemeket tartsanak fenn, akkor igazán nincs ok a titkolózásra, így annak elfogadása elé vélhetően senki nem gördít akadályt. – áll a közleményben.

Tovább olvasom