MSZP: senki nem maradhat hideg, fűtetlen háztartásban

Az MSZP szerint a kormánynak az uniós költségvetés elfogadásakor is mindent meg kell tennie azért, hogy Magyarországon senki ne maradjon hideg, fűtetlen háztartásban - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

2020. október 18. 12:06

MSZP: senki nem maradhat hideg, fűtetlen háztartásban

Ujhelyi István kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök következő uniós költségvetés elfogadására kilátásba helyezett brüsszeli vétója veszélyezteti az Európai Unió energiaszegénységet csökkentő programját is.

Az Európai Bizottság a héten hagyta jóvá azt a tervet, amellyel a következő tíz évben 35 millió európai épületet újíthatnak fel, ebből pedig minimálisan félmillió magyar háztartás energetikai korszerűsítése valósulhatna meg uniós pénzből - jelezte az ellenzéki politikus.

Az MSZP EP-képviselője szerint a lakóépületek korszerűsítése egyszerre hasznos az energiaszegénység felszámolása és a klímacélok elérése érdekében, az éghajlatváltozást okozó káros anyagok kibocsátásában ugyanis nagy szerepe van a háztartások elavult fűtésrendszereinek is.

Ujhelyi István elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy 4,1 millió magyar háztartásból 400 ezerben nem tudják fizetni a „tisztességes fűtést”. Az MSZP éppen ezért az uniós forrásokat azoknak a családoknak is a rendelkezésére bocsátaná, amelyek önerő hiányában nem tudnak pályázni a meglévő kormányzati támogatásokra - mondta a politikus, majd hozzátette, az MSZP továbbra is követeli egy otthonfelújítási alap létrehozását.