MSZP: Orbán Viktor ne meneküljön ki az Európai Néppártból!

A szocialisták elnöke szerint a miniszterelnök politikája egyre inkább partvonalra sodorja Magyarországot és ez különösen veszélyes.

2019. március 08. 05:05

MSZP: Orbán Viktor ne meneküljön ki az Európai Néppártból!

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón kijelentette,

Orbán Viktor egy olyan populista, szélsőjobboldali politikai közösséget szervez Európában, ami minden európai polgár, köztük a magyar emberek sorsát is negatívan befolyásolja.

Tóth szerint Orbán olyan szélsőséges pártokkal szövetkezik, amik nyíltan vállalják a jó kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és azon dolgoznak, hogy az európai együttműködést szétfeszítsék.

Az MSZP-elnök azt is mondta, hogy

Orbán Viktor politikája egyre inkább partvonalra sodorja Magyarországot és ez különösen veszélyes, amikor az unió következő költségvetéséről egyeztetnek a tagállamok és a magyar kormány ezen politikája miatt forrásokat veszíthetnek a magyar családok és vállalkozások.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor nyugalomra intett és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt közölte, az a cél, hogy az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt tagjaként mérettesse meg magát a Fidesz, Tóth Bertalan közölte, nem arról van szó, hogy a Fidesz ki akar lépni a néppártból, hanem arról van szó, hogy a néppárt 12 tagja ki akarja záratni a frakcióból.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja állást foglalt az alapvető európai értékekről, e szerint

a hazája ellen vét az, aki lezülleszti az oktatást, megtámadja a tudományos élet szabadságát, aki szabadgondolkodókat listáz, aki nyíltan antiszemita propagandát folytat és történelmet hamisít, aki elüldöz egy egyetemet Magyarországról, aki támadja a civil szervezeteket és ellehetetleníti a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit.

Kijelentette: kiállnak a civilek és az MTA mellett.

Tóth Bertalan kitért arra is, hogy az elnökség a csütörtöki ülésén döntött a választási időszak kihirdetéséről, ami azt jelenti, hogy az októberi önkormányzati választás végéig a párt országos választási bizottsága irányítja, szervezi az MSZP-kampányait. Hozzátette: a párt összes politikusa az EP- és az önkormányzati választási kampány sikeréért és a párt egységéért fog küzdeni. Szerinte az MSZP-nek remek programja és kiváló jelöltjei vannak, elkezdte az aktivisták és a szavazatszámláló bizottsági tagok toborzását.

Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje a kormány plakátkampányáról azt mondta, hogy azok az adófizetők pénzéből készültek, ezért az MSZP úgy tekint azokra, mint közös felületekre, ahova felírhatják azokat a dolgokat, amikről joguk van tudni az ebben az országban élőknek. Hozzátette: az itt élőknek joguk van tudni, miért üldözte el a kormány a CEU-t, miért ellensége az oktatás, miért zavarja az akadémia függetlensége. Beszámolt az MSZP akciójáról, hogy éjszaka három kérdést ragasztottak fel kormányzati plakátokra.

A Soros-Juncker-plakátokat felváltó, a családvédelmi akciótervet hirdető plakátokról kérdésre válaszolva Tóth Bertalan azt mondta,

a Fidesz az elmúlt években folyamatosan egy csúnya, undorító politikai játszmát folytatott: megfeszíti az együttműködés kereteit, amíg bír elmegy a falig, és amikor az orrára koppintanak, visszakozik. Kiderül, hogy most csak szavak szintjén visszakoznak-e vagy a tettekben is.

A pártelnököt kérdezték arról is, miért támogatja az MSZP Mirkóczki Ádámot, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki sajtóhírek szerint közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Egerben. Tóth Bertalan azt mondta, a helyi kormányzás nem ideológiai kérdés, az arról szól, hogy az ott élők sorsát hogyan tudják jobbá tenni. Ebből a szempontból a helyi együttműködéseknek semmi akadályát nem látja – hangsúlyozta.

(Fotó: mszp.hu)

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind