MSZP: A CEU kivonulásának Magyarország lenne az egyetlen vesztese

A szocialisták szerint politikai üldöztetés az, ami a CEU-val történik, és felszólították a kormányt, tartsa be a saját maga által hozott törvényt és ismerje el az egyetem működésével összefüggő államközi megállapodást.

2018. október 26. 02:17

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta,

a CEU ügyéhez a szakmaiságnak semmi köze, egy politikai támadás szülte kényszerdöntés az, amit az egyetem rektora ismertetett.

Emlékeztetett arra, hogy Bécs mellett Vilnius is jelezte, készek a CEU-t befogadni, ha el kell hagynia a magyar fővárost.

Nem az a kérdés, hogy a CEU működhet-e Európában, hanem az a kérdés, Magyarország és a magyar felsőoktatás meg tud-e tartani egy nemzetközileg elismert intézményt

– foglalta össze.

A volt oktatási miniszter felidézte, 2017 tavaszán a felsőoktatási törvény módosításával döntött a kormányzó többség arról, hogyan kell működnie Magyarországon egy felsőoktatási intézménynek. Mindenki, aki ért a felsőoktatáshoz és a jogalkotáshoz pontosan tudta, a döntés a CEU tevékenységének korlátozásáról szól – mondta.

Hiller István elmondta, szakmailag és jogilag megalapozott, továbbá minden tekintetben megfelel a magyar felsőoktatási törvénynek a Közép-Európai Egyetem és a New York állambeli Bard College közötti – New York állam által elismert – megállapodás, amelyet a magyar kormány nem hajlandó aláírni.

Szerinte a megállapodást azért is el kellene ismernie a kormánynak, mert 1956-ban ez az amerikai felsőoktatási intézmény volt az, amely a legtöbb magyar egyetemi hallgatót befogadta.

Kitért arra, hogy 15 Nodel-díjas és 120 egyetem fejezte ki tiltakozását a CEU ügye miatt.

Barbár politika az, amely miatt egy magas színvonalon működő egyetemnek el kell költöznie Magyarországról

– hangoztatta.

Előzmény

Nem sokkal korábban, csütörtökön jelentette be az intézmény vezetője, hogy ha decemberig nem sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre, akkor az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programjaikra jelentkező új hallgatók a 2019/20-as tanévtől a CEU bécsi kampuszán tanulnak majd.

Michael Ignatieff elnök-rektor a sajtótájékoztatón kiemelte: a kuratórium döntése december elsején válik hatályossá, remélik, addig mégis sikerül megoldást találni, és az intézmény képzései maradhatnak Magyarországon. Ha viszont nem találnak megoldást, akkor Bécsbe költöznek, mivel nem tudnak legálisan tovább működni Budapesten – jelezte. Azok, akik megkezdték tanulmányaikat, itt fejezik be, és költözés esetén is a lehető legtöbb oktatási, kutatási tevékenységet szeretnék a magyar fővárosban tartani – tette hozzá.

A CEU teljesítette a magyar kormány által támasztott feltételeket; a magyarországi ellenőrzésen megállapították, hogy megfelelnek az elvárásoknak, és az Amerikai Egyesült Államokban folytatott akkreditáció során is jelezték, hogy eleget tettek a kötelezettségeknek. Mégis az a jelzés érkezett hozzájuk néhány hete az amerikai nagyköveten keresztül, hogy a magyar kabinet nem akarja aláírni az előkészített nemzetközi egyezményt – közölte az elnök-rektor.

Hangsúlyozta: szeretnének megfelelni a magyar törvényeknek, és Budapesten maradni.

Az intézményvezető kérdésre válaszolva elmondta: Soros György részt vett az esetleges költözésről szóló kuratóriumi ülésen. Személyét az egyetem tiszteletben tartja, tiszteli, csodálja, megköszöni támogatását, de az alapszabályukkal ellentétes lenne, ha tőle függnének – fogalmazott. 

Kitért arra is, hogy múlt héten volt egy találkozója az intézmény vezetőségének több magyar tisztségviselővel, de nem sikerült kielégítő eredményeket elérniük. A CEU szívesen fogadná a további megbeszéléseket, ugyanakkor azt szeretnék, ha Magyarországon működő amerikai intézményként elismernék akadémiai szabadságukat.

Szavai szerint az amerikai kongresszus számára is fontos lenne, hogy megmaradhassanak Budapesten. 

Emlékeztetett: felkérték az Európai Bizottságot és az Európai Bíróságot, hogy vizsgálja meg a lex CEU-t, amellyel összefüggésben álláspontjuk szerint alkotmányossági aggályok merülnek fel. Egyelőre választ nem kaptak, remélik, ha őket védő döntés születik, azt a magyar kormány tiszteletben tartja. Ugyanakkor ezt nem várhatják meg, tovább kell lépniük. 

Jelezte, hónapok óta tervezik a bécsi kampusz létrehozását, amelyet akkor is működtetnének, kibővítve lehetőségeiket, ha szabad intézményként maradhatnak Magyarországon.

Liviu Matei rektorhelyettes arról beszélt, hogy egy esetleges költözés mintegy kétezer embert érintene. 

Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektorhelyettes kiemelte: a nemzetközi tudományos élet képviselői és a magyar emberek is támogatják tevékenységüket. Kijelentette: továbbra is azt gondolják, hogy a magyar kormány és a CEU között a viszony rendezhető.

A kormány szerint a CEU bejelentése egy Soros-féle politikai blöff

– mondta a kormányszóvivő csütörtökön, a CEU sajtótájékoztatójára reagálva.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni – jelentette ki.

Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket már ezerszer közöltek velük. Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá.

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind