Mozizgatunk: végre Martin McDonagh és szemezgetés a BIDF-ről

Gedzo

2023. február 02. 09:33

Mozizgatunk: végre Martin McDonagh és
szemezgetés a BIDF-ről

 

Hosszú időbe telt, de végre beszéltünk Martin McDonagh, korunk egyik legnagyobb rendezőjének új mozijáról, A sziget szellemeiről. Természetesen film nem okozott csalódást: ugyan a félig ír, félig angol rendező csak ritkán (körülbelül ötévente) nyúl a mozgóképhez, általában annál nagyobb hatást tud kiváltani. Colin Farell és Brendan Gleeson is visszatér (az In Bruges, vagy a csúnyán magyarul Erőszakik című filmben is együtt játszottak), de a mellékszerepekben is elképesztő színészi teljesítményeket láthatunk (Kerry Condon és Barry Keoghan) – bár egyébként is nehéz bármilyen szempontból szálkát találni, hiszen mind a forgatókönyv, mind a zene, mind a miliő nagyon a helyén van. Persze Sanyinak van megjegyzése a film végével kapcsolatban, ám ez nagyon szubjektív, a film összképére kevés hatást kifejtő „probléma”. Ha valamit néztek idén, A sziget szellemei semmiképp se maradjon ki, ám kizárólag feliratosan, mert a nyelv, a hangsúlyok, az akcentus más dimenziókat nyit meg a film értelmezési mezőjében.

 

Rendhagyó, hogy beszélünk dokumentumfilmekről is, ám ebben az adásban helyből hármat is hoztunk: január 29-én ért véget a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ami online február 12-éig folytatódik. Alapvetően olyan filmeket választottunk, melyek gyerekekről szólnak, kezdve a Kölyök Platónokkal, mely egy belfasti katolikus iskola mindennapjaiba enged betekintést: az igazgató sajátos módszerrel, a filozófiával igyekszik nemcsak tudást, hanem egyfajta életszemléletet adni diákjainak. Sokkal súlyosabb témát boncolgat A hatalom markában: egy 17 éves tinédzsert egyik napról a másikra letartóztatják államellenes szervezetben való tevékenykedés miatt. Anna Shishova az orosz mindennapokat, az elnyomó önkényuralom egyénre gyakorolt hatását vizsgálja az „Új Nagyság-ügy” kapcsán, mely a végére már-már bohózattá válik, mégis kemény emberi sorsokat változtat meg.

 

Röviden szó esik az Imad gyermekkora című, ISIS által agymosott négy és fél éves kisfiú viselkedését, teljes személyiségtorzulását tematizáló alkotásról, továbbá a Louis Malle vonalon maradva ajánljuk a Fekete Holdat, a Küsters mama mennybemenetele című Fassbinder-drámát, illetve – moderáltan – a Fura világ című animációt is, ami inkább a fiatalabb generációk számára lehet fontos élmény. Az adást a házi feladat feladásával zárjuk: a már hetek óta halogatott A Fabelman családot fogjuk megnézni, remélhetőleg moziban. Tegyetek így ti is és hallgassátok a Mozizgatunk podcastet, valamint lépjetek be a Facebook-csoportunkba!