Mozizgatunk: szokatlan szerelmes thriller, del Toro Pinokkió-feldolgozása, nyomasztó karácsonyi ajánlások és ajándékok

Gedzo

2022. december 23. 09:15

Mozizgatunk: szokatlan szerelmes
thriller, del Toro Pinokkió-feldolgozása, nyomasztó karácsonyi
ajánlások és ajándékok

 

Közeleg a karácsony, illetve ezzel a Belvárosi Mozi két hónapos bezárása is, így még az utolsó hetekben igyekeztünk aktuális filmpremiereket hozni: ugyan már korábban beszéltünk A titokzatos nőről, mostmár Gedzo is bepótolta Park Chan-wook (Oldboy, A szobalány) filmjét, mely nagyon egyedi vízióval, szerzői kézjeggyel és egy átvitt értelmű, metaforát és szimbolikát aktívan használó szerelmes történettel varázsolja el nézőjét. Minden bizonnyal a következő, évösszegző adásban is előkerül majd, illetve reméljük márciusban az Oscar kapcsán is újra elővesszük majd, hiszen a 2022-es év egyik legjobb alkotásáról van szó.

 

Szokatlan módon egy animációs filmmel folytatjuk: egyszerre két Pinokkió-adaptáció került fel streamingre, melyből mi – Robert Zemeckis verziójának negatív fogadtatásából kiindulva – Guillermo del Toro interpretációja mellett döntöttünk. A stop-motion technikával készült, aprólékosan kimunkált, elképesztő látvánnyal rendelkező mese nehézkesen indul, ám rövid időn belül magával ragadja a néző figyelmét, ami túlmutat a valóban parádés vizualitáson: a lét kérdéseit boncolgató narratíva mellett megtartja az eredeti cselekményt, ám az első és a második világháború kontextusát illeszti rá, melynek köszönhetően egy sötétebb tónusú, mégis alapvetően gyerekeknek szóló értelmezésként működik. Érdemes megnézni a Netflixen azt is, hogy hogyan készült az animáció: ez a műfaj hihetetlen türelmet, koncentrációt és odafigyelést igényel, ami meg is látszik a végeredményen.

 

A premierek mellett az adás további részéből kiderül, hogy ünnepek jegyében milyen ajándékokat hoztunk egymásnak két-két film képében, melyeket jövőhéten fogunk kitárgyalni, illetve ajánlunk egy tucat, többnyire nyomasztó, mégis fontos filmet (vannak köztük azért vidámabb alkotások is), amiket érdemes megnézni a karácsonyi időszakban. Jövőhéten pedig érkezünk az év utolsó podcastjével, ahol a négy film mellett összegezzük az évet, továbbá érintőlegesen kitérünk arra is, hogy mi várható 2023-tól filmes téren.

 

Minden hallgatónak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és filmélményekben gazdag év végét kívánunk!